Zatím totiž platí, že od září 2012 se mají sloučit. V případě roudnického gymnázia s litoměřickým a lovosický gympl s místní střední odbornou školou. To se ale může změnit. O revokaci usnesení se totiž bude hlasovat na krajském zastupitelstvu, bod je již zařazen v programu.

Ovšem není nic jisté, že pro příznivce obou škol bude dobrá zpráva. Rozhodovat se má o balíku, ve kterém jsou i další školy - konkrétně z Děčína, Rumburku či Klášterce nad Ohří. A právě v tom je úskalí. Ne všichni zastupitelé z Ústeckého kraje by revokovali rozhodnutí u všech škol.

„Jsem od začátku proti sloučení roudnického gymnázia. Ale nemám jednoznačný názor na ten balík jako celek,” uvedla krajská zastupitelka Olga Haškovcová (ODS).

Její stranický kolega Antonín Terber (ODS) není také pevně rozhodnut. „Ještě jsme se o tom na klubu nebavili, až ve středu ráno.”

Na klub zastupitelů odkazuje i Hassan Mezian (ČSSD). „Budu iniciovat, abychom hlasovali pro revokaci. Gymnázia by obecně měla zůstat samostatná.”

Podobný názor má i Ivo Perna (KSČM), který revokaci podpoří. „Vždy jsem nepodporoval sloučení roudnického gymnázia. Budu o tom přesvědčovat i kolegy na klubu.”

„Budu mluvit za sebe, klub zastupitelů jsme ještě neměli. Budu pro revokaci,” uvedl Josef Seifert z hnutí Severočeši.cz.

„Jsem ráda, že zvítězil zdravý rozum a všechna gymnázia v okrese by měla zůstat samostatná. V situaci, kdy ani ministerstvo školství neví, kolik by mělo být osmiletých a kolik víceletých gymnázií, by kraj neměl postupovat hujerovsky a nebýt se slučováním škol vždy vpředu,” sdělila krajská radní Jana Ryšánková (ČSSD). „U některých typů škol navíc žádné úspory sloučením nelze očekávat. Tvrdila jsem to i na jednání na kraji ke slučování škol, které bylo pro rozhodování klíčové.”

„Již dříve jsem řekla, že samostatnost lovosického gymnázia podpořím. Nyní mám k tomu i mandát zastupitelů Lovosic,” uvedla zastupitelka Lenka Lízlová (ČSSD).