Plocha označovaná jako Z18 přitom měla být původně určená pro individuální bydlení a ochrannou zeleň, nyní je vymezena jako smíšená městská.

Město se od počátku bránilo tím, že nešlo o tak zásadní změnu, aby ji bylo nutné lidem oznámit a probrat ji s nimi. Krajský úřad se v roce 2014 následně usnesl, že Lovosice tímto postupem sice porušily zákon, zájem investora má však vyšší váhu než případné újmy občanů, tudíž není nutné sjednávat nápravu.

S tím se ovšem nespokojili členové občanského sdružení Nové Klapý, kteří proti truck centru bojují. Na základě jejich podání se do záležitosti vložilo Ministerstvo pro místní rozvoj, které usnesení krajského úřadu zrušilo a nařídilo mu v přezkumném řízení pokračovat. Ve čtvrtek 30. dubna od 15 hodin se tak v zasedací místnosti ve staré radnici Městského úřadu v Lovosicích uskuteční další veřejné jednání.

„Zveme zejména osoby, které podaly podnět k přezkumu a zástupce vlastníka dotčeného pozemku, neboť účelem jednání je především zjistit konkrétní újmu, kterou pociťují nebo by mohly pociťovat na svých vlastních právech, pokud by předmětná část Územního plánu Lovosice byla zrušena nebo naopak by byla ponechána v platnosti," stojí ve vyhlášce. Zúčastnit se ale mohou i ostatní.

„O jednání budeme informovat obyvatele přilehlých domů, kterých se projednávaná část územního plánu týká, aby přišli vyjádřit své námitky. Zúčastníme se ho i my jako zástupci občanského sdružení Nové Klapý," prozradil jeden z členů Milan Rygl.

Vyjádřit se je možné přímo na ústním jednání za týden dne 30. dubna nebo dodatečně do sedmi dnů poté.

VIZUALIZACE VOLVO Truck Czech centra.

Celá záležitost se přitom týká téměř čtyřhektarového pole v sevření Siřejovické ulice a silnice I/15, které společnost Volvo Group Czech Republic koupila v roce 2009. Parametry pro jeho budoucí využití lovosická radnice na žádost firmy ale nastavila až po projednání územního plánu s veřejností, čímž se podle krajského úřadu dopustila chyby.

Výsledkem přezkumného řízení, ve kterém krajský úřad nyní na základě rozhodnutí ministerstva znovu pokračuje, může být i to, že úřad vymezení ploch pro kamionové centrum zruší. Pak by v místě nemohlo stát do té doby, dokud by ho vedení města znovu nezaneslo do územního plánu.

Záměr investora se tak značně komplikuje. Letos v lednu krajský úřad zároveň zrušil územní rozhodnutí ke stavbě, které už v roce 2013 vydal lovosický stavební úřad. Bylo totiž plné chyb.

Kvůli změně územního plánu, kterou zastupitelé Lovosic přijali bez diskuze s veřejností, podalo sdružení Nové Klapý také žalobu ke krajskému soudu. Ten podle Milana Rygla nyní čeká právě na výsledek přezkumného řízení, které vede krajský úřad.

Servis pro kamiony v Novém Klapý√ Truck centrum pro kamiony má vzniknout na čtyřech hektarech pole v Novém Klapý na okraji Lovosic v sevření Siřejovické ulice a silnice I/15.
√ Centrum má poskytovat záruční prohlídky nákladních vozidel, prodej nových, údržbu či běžné opravy. Kapacita centra má být pro servis až 15 kamionů denně a pro mytí až 10 nákladních aut a autobusů denně.
√ Investor v záměru počítá i s parkovištěm pro 42 osobních aut.
√ Ve dvousměnném provozu by v areálu pracovalo 40 lidí.
√ Pro zákazníky má být otevřeno ve všední den od 7 do 21 hodin.