Novelu zákona o sociálně – právní ochraně dětí, kterou vetoval senát i prezident, nakonec před měsícem poslanecká sněmovna i přes hlasy odpůrců protlačila.

V platnost vyjde 1. ledna 2013. Reforma má přinést zkvalitnění a standardizaci práce orgánů sociálně-právní ochrany dětí, ale především zvýšit podporu pěstounské péče. Má však také urychlit proces zprostředkování náhradní rodinné péče. Ten se pro svoji zdlouhavost setkává s kritikou. Novela má přitom zajistit zachování adekvátně přísných kritérií pro svěření dítěte.

„Jako v jedné z mála civilizovaných zemí se v ČR dostávají do kojeneckých ústavů i ty nejmenší děti, a to v počtu kolem dvou tisíc ročně. Česko je proto kritizováno i mezinárodními organizacemi. Ty upozorňují na nedostatečnou práci sociálních pracovníků a dalších terénních pracovníků s rodinou, aby k odebrání dítěte nemuselo vůbec dojít," vysvětlila důvod k novelizaci zákona tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) Viktorie Plívová.

„Mnohým lidem se zdá, že se na této novele pracovalo poslední tři roky, ale to je nesmysl. Pracovalo se na ní dvacet let. Bude to dlouhodobý proces, ale naprosto nutný," konstatovala pěstounka Šustrová.

Co leží některým odpůrcům novely v žaludku, je zvýšení dávky pěstounské péče. Nejnižší odměna pěstouna stoupá z třech tisíc na osm a nahlížet se na ní bude jako na jako plat. Pěstouni tak budou důchodově pojištěni.

„Pokud někdo říká, že budou chtít lidé na pěstounské péči zbohatnout, musí tak potom ale smýšlet i o všech zaměstnancích v ústavech a dětských domovech. I oni dostávají za péči o dítě plat. Je to mýtus, který je špatně," dodala Šustrová.

Novela zákona řeší také situaci dětí, které z pěstounské péče vystupují. „Zákon narovnává podmínky pro děti, které odcházejí z pěstounské péče. I těm bude náležet jednorázová finanční podpora, kterou doposud dostávaly pouze děti opouštějící ústavní výchovu," upozornila mluvčí MPSV Plívová.