Vybavené místnosti neznamenají jen větší komfort. Je to šance pro další opuštěná mláďata i lepší zázemí pro záchranáře. Ti mají na podzim plné ruce práce.

„Zima přišla letos brzy. Mláďata, která nestačila vyspět, mnohdy zůstanou bez rodičů, protože ti už péči o ně nezvládnou. Ta jsou potom zesláblá. My se tu o ně postaráme, dáme jim potřebnou výživu a po zimě, co půjde, vypustíme do volné přírody. Některá nám tu však budou muset zůstat, protože ve volné přírodě by nepřežila," vysvětlila Jana Tomšovská ze záchranné stanice Falco.

Malí plši, ale i veverka nebo holub hřivnáč, vlaštovka, samozřejmě i ježci. Všechna tato mláďata spojuje nelehký osud nalezenců. „Malá veverka, kterou zde můžete vidět velice živou a zvídavou, na tom nebyla vůbec dobře. Našli jí po tom, co spadla ze stromu. Měla přeražené obě nohy," dodala Jana Tomšovská.

„Vypiplat" mládě znamená starost. Nalezenci se každé dvě hodiny přikrmují, potřebují také správnou teplotu i zázemí. „Nová odchovna byla nezbytná. Než se nám podařilo jí vybudovat, měla jsem všechna mláďata u sebe doma, to trvalo 15 let," dodala Jana Tomšovská. Té se podařilo na odchovnu získat finanční podporu ministerstva životního prostředí, projektu Čtení pomáhá, Lesů České republiky a společnosti NET4GAS.