Kvalita vody v přírodních koupalištích v Ústeckém kraji je až na pár výjimek dobrá. Poslední měření hygieniků ukázala zhoršenou jakost vody na koupališti v Křižanově na Teplicku, kde je nízká průhlednost vody a také zvýšený výskyt indikátorů fekální znečištění. Voda do bazénu přitéká z Křižanovského potoka.

Limity pro sinice a chlorofyl jsou podle měření z poloviny července překročené také na Jezeře Chmelař v Úštěku, které je oblíbeným letním cílem turistů. Hygienici upozorňují, že u citlivých osob se po koupání mohou objevit zdravotní potíže a doporučují se po koupání v Chmelaři osprchovat.

„I když voda na Chmelaři není moc průzračná, koupat se tam s přítelkyní přesto chodíme. Nikdy jsme žádné vyrážky ani jiné zdravotní problémy z vody v jezeře neměli,“ říká Jan, který v Úštěku žije. „Poslední chladné dny však pomohly vodu trochu vyčistit,“ dodává.

To potvrzuje také vedoucí odboru obecné a komunální hygieny v Litoměřicích Hana Kovaříková. „Množení sinic podporuje horké počasí. Pokud je chladno a dostatečně prší, může se stav vody i zlepšit.“

Ondřej Štok se narodil 	Aleně Karasové a Janu Štokovi z Lovosic  19.7. v 13:15 hodin v Roudnici n.L. (2,7 kg a 49 cm).
ANKETA, FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Výskyt sinic v minulosti trápil také jezero v Píšťanech a správci na boj s nimi používali i modrou skalici, kterou sypali přímo do vody.

Tato metoda se však už nepoužívá. Potvrdil to současný nájemce kempu u jezera Pavel Vlk.

„Od používání modré skalice jsme ustoupili. Předpisy pro její používání jsou stále přísnější a příliš se nelíbí ani ochranářům přírody,“ řekl nájemce kempu s tím, že místo chemie nyní používají spíše mechanické odstraňování nečistot z hladiny.

Účinné je ale především na řasu a další nečistoty, na sinice tolik ne. Voda v bývalé pískovně je však podle něj v současné době kvalitní a bez sinic. „Hygienici u nás kvalitu vody nesledují. Není to plovárna, koupání u nás je na vlastní nebezpečí a kvalitu vody hlídáme sami,“ dodal Vlk.

Na Děčínsku je voda ve sledovaných nádržích ke koupání vhodná. Přírodní koupaliště v Jetřichovicích, které napájí potok Chřibská Kamenice má například oddělené bazény pro plavce i neplavce. Bez kazu je voda i na koupalištích v Mikulášovicích a ve Velkém Šenově.

U jezera Chmelař v Úštěku.Zdroj: Deník/Karel Pech

Stejně je na tom také jezero Milada na Ústecku. Od roku 2016, kdy tam hygienici začali vodu kontrolovat, tam ani zhoršenou kvalitu vody nezaznamenali. Snížená průhlednost vody a zvýšený obsah chlorofylu je ale v bývalém zatopeném lomu ve Varvažově a také v Chabařovicích. Tradičně čistá voda je také v bývalém lomu Barbora v Chlumci na Teplicku. Problémy hygienici nezjistili ani na vodních plochách na Chomutovsku a Mostecku.

Na oblíbeném Kamencovém jezeře u Chomutova je navíc od začátku tohoto týdne nainstalované nové molo. Četnost i rozsah odběrů vzorků vody a jejich rozložení po dobu koupací sezóny se pro každý rok stanovuje monitorovacím kalendářem.

„První vzorek musí být odebrán krátce před zahájením koupací sezóny. Další odběry jsou rovnoměrně rozloženy v průběhu celé koupací sezóny,“ říká hygienička Hana Kovaříková.

Ve Štětí vyrůstá nová loděnice v rámci Labe arény.
FOTO: Nová loděnice ve Štětí odolá i stoleté povodni

U vod, kde hygienici předpokládají rozmnožení sinic jsou odběry prováděné v časovém intervalu ne delším než 14 dní.

„Přítomnost sinic si člověk může ověřit i sám. Stačí nabrat vodu do PET lahve a nechat ji v klidu stát asi 20 minut na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený organismy ve tvaru „sekaného jehličí nebo zelené krupice“ a voda přitom zůstane čirá, potvrzuje to přítomnost sinic,“ vysvětluje Hana Kovaříková.

V případě, že se vodě nacházejí řasy, zůstane voda v lahvi zakalená, nebo začne zákal klesat ke dnu.

Zhoršená jakost vody neznamená zákaz koupaní, ale skutečnost, že je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Mezi ohroženou skupinu patří malé děti, starší osoby a těhotné ženy. Míra zdravotních komplikací závisí na citlivosti jedince, množství vody, která byla polknuta při koupání, době pobytu ve vodě a míře jejího znečištění.