Kolikátý ročník vinobraní chystáte? Bude jednodenní nebo dvoudenní?
Vinobraní bylo v naší obci po dlouholeté přestávce obnoveno v roce 1991. Jednalo by se tedy v letošním roce o 25. ročník, ale z důvodu, že se dvakrát tato akce nekonala, v letech 2002 (povodně) a 2011 (mráz a neúroda), je letošní ročník dvacátý třetí. Vinobraní bude dvoudenní.

Pátek 23. září má opravdu domácí atmosféru a je hlavně nastaven pro místní občany. Sobota 24. září je naplněna historií, oslavou vína a je připraven bohatý hlavní program. Těšíme se na všechny, kdo mají žernosecké vinobraní v oblibě, a i na ty, kteří přijedou poprvé.

Budou pro letošek nějaké změny nebo novinky?
Ročník 2016 bude organizován ve stejném duchu – ctíme tradice, historii a celá akce patří vínu a práci vinařů. Drobnou změnou oproti minulým ročníkům je to, že letošní oslava vína se ponese také v duchu oslav výročí 700 let narození Karla IV. a vzpomínkou na toto výročí bude v pátečním programu ve 22 hodin v KD Velké Žernoseky vystoupení historických tanců z doby císařovy vlády.

Od kolika vinařů budou moci návštěvníci ochutnávat?
Snažíme se, aby při žernoseckém vinobraní byla nabídka vín a burčáku od co největšího počtu místních vinařů. Burčák Žernoseckého vinařství s.r.o. neochutnáte nikde jinde, pouze na vinobraní Velké Žernoseky, což si velmi považujeme. Představí se další výborná vinařství a vinaři – tradici v obci Velké Žernoseky má vinařství rodiny Hrabkovských, kde žezlo po otci Antonínu Hrabkovském převzal syn Pavel a také jeho syn Pavel. Ti budou při akci nabízet své výrobky a dobrá vína.

Další vinařství, která se v obci představí, jsou Rodinné vinařství Mikulenkovi, vinařství Porta Bohemica Aleš Svatoš, Agrofruk Kamýk, Klášterní sklepy a vinařství sv. Tomáše Zdeněk Vybíral z druhého břehu Malé Žernoseky. Všechna vinařství spolupracují a jejich hrozny jsou součástí obřího hroznu, který je možno získat ve vinařské tombole, kde se soutěží i o jejich pěkná vína. Vinařské úrodě požehná tradičně v kostele sv. Mikuláše generální vikář Martin Davídek.

Budou nějaká dopravní omezení?
Dopravní omezení bude – obec bude v sobotu 24. září uzavřena od 6.00 –23.00. Budou vyznačeny objízdné trasy a budou k dispozici dvě hlídaná parkoviště pro osobní vozy a hlídané parkoviště pro cyklisty. Do obce bude zajíždět turistický vláček, jehož jízdní řád je umístěn na stránkách obce.

Žádáme zejména cyklisty, aby respektovali dopravní značení umístěné na cyklostezce, v případě, že se nechtějí zúčastnit vinobraní, je nutno využít stanovené objízdné trasy. Značení a cedule budou ve velkém množství umístěny po celé trase cyklostezek z obou stran obce a upozornění je také vyvěšeno na www.velke-zernoseky.cz