Oproti loňskému roku na oslavy dorazilo výrazně méně lidí. „Zatím nemáme vše sečteno, ale podle posledních odhadů přijely necelé čtyři tisíce lidí. Na nižší návštěvnosti se zřejmě podepsalo konkurenční Roudnické vinobraní. Po organizační stránce bylo vše v pořádku, zaznamenala jsem řadu kladných ohlasů,“ shrnula Ludmila Pafelová, starostka Velkých Žernosek.

V roce 2009 dorazilo do Žernosek rekordních devět tisíc lidí, což s sebou přineslo také fronty u oblíbeného přívozu. „Tomu jsme chtěli letos zabránit, přívoz byl posílen o další loď a ukázalo se, že to pomohlo. Fronty nevznikaly,“ potvrzuje starostka.

Vinobraní bylo tento rok mimořádné tím, že se loučil Bakchus, konkrétně jeho představitel, který v této roli letos vystupoval naposledy.

„Roky bohužel přibývají a zdraví také neslouží tak, jak složilo. Byl vždy dominantní postavou celého vinobraní, svoji roli bral vážně. Jako Bakchus vystupoval již od prvního obnoveného vinobraní před dvaceti lety. Kdybychom nevynechali vinobraní v roce 2002 kvůli povodním, byl by Bakchusem dvacetkrát,“ říká Ludmila Pafelová.

Úspěch a slušný výnos měla tradiční tombola, kde byl hlavní cenou zhruba sedmdesátikilový hrozen na který svými hrozny přispěli vinaři z okolí.