„Ve spolupráci s ŘSD se tedy povede skloubit dvě stavby jejich dešťovou kanalizaci a naši splaškovou. Tím pádem výrazně ušetříme a je to v podstatě, jako kdybychom dotaci získali," řekla Deníku vedoucí odboru územního rozvoje litoměřického úřadu Venuše Brunclíková.

Pro vedení města je tato akce prioritou už několik let. Vodoprávní úřad a hygienici Litoměřicím totiž udělili časově omezenou výjimku platnou pro provoz želetického azylového domu, v němž jsou ubytováni sociálně slabí lidé a odkud jsou splašky zatím vyváděny přes septik do Ohře. Nyní výjimka vypršela.

„Stavební řízení aktuálně běží na celou stavbu splaškové tlakové kanalizace z Terezína až do Litoměřic pod most. Nechceme být ale vázáni na Terezínské, protože i pro ně je potíž sehnat peníze. Takže zatím uděláme tu část kanalizace od trafostanice na okraji Litoměřic až pod Tyršův most, ovšem s možností napojení Terezína, takže se vždycky bude moct pokračovat," dodala Brunclíková z litoměřického úřadu.

Dešťovou i splaškovou kanalizaci v Želeticích se projektantům podařilo umístit do jednoho výkopu. Část prací tedy zaplatí město, část ŘSD. „ŘSD potom zaplatí i finální povrchy, což bývá na stavbě nejdražší," doplnila Venuše Brunclíková.

Obě kanalizace povedou v tělese vozovky. Stavební práce tak dopravu v místě jistě omezí, silnice má však zůstat průjezdná. Dokončit akci chce ŘSD i město ještě letos před otevřením Tyršova mostu.

Do Vavřinecké ulice

Součástí stavby je přitom i značení cyklotrasy z Terezínské kotliny až do Litoměřic. „To bychom chtěli zahájit co nejdřív. Už jsme poptali firmu, která frézuje ulici Mezibraní od okružní křižovatky Na Kocandě k mostu. Vyjednáváme o ceně, za kterou by nám udělala odbočovací ostrůvek do Vavřinecké ulice.

Rekonstrukce Vavřinecké je projekčně připravená na příští rok. Bude v ní pruh pro cyklisty. Aby nejezdili po kostkách, chtěli bychom z kamenné velkoformátové dlažby udělat na té části komunikace hladší povrch," sdělila vedoucí odboru.

Cyklisté se tak už v příštím roce dostanou bezpečně z Terezína přes Tyršův most až na Mírové náměstí.