Hotovo, uzavřeno. Policejní zákrok byl v pořádku, za sobotní smrtí 45letého muže v Teplicích nebyl zásah, ale předávkování drogou a následný zdravotní kolaps. Postup hlídky včetně použití chvatů a hmatů příčinou úmrtí agresivního muže nebyl. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci uvedlo vedení krajské policie. Generální inspekce bezpečnostních sborů případ prověřovat nebude.

„Podle prvotního vyhodnocení orgánu vnitřní kontroly Policie ČR byl postup hlídky v pořádku a v souladu se zákony,“ konstatoval krajský ředitel Policie ČR v Ústí nad Labem Jaromír Kníže,. „Použili hmaty a chvaty adekvátní situaci na místě. Dotyčný poškozoval majetek, snažil se ublížit si a také napadl policisty. Proto mu byla po zpacifikování nasazena pouta,“ doplnil náměstek ředitele Zbyněk Dvořák.

Policejní vedení na tiskovém briefingu citovalo závěry soudní pitvy. Podle soudní lékařky, která pitvu prováděla, nedošlo k žádnému dušení, které by vedlo ke smrti. Muž byl pod vlivem drog. Kolaps podle závěrů z pitvy odpovídal reakci na předávkování.

Policisté v sobotu 18. června zasahovali v Teplicích kvůli potyčce a výtržnostem dvou mužů. Po příjezdu na místo události byl na ulici už pouze jeden z mužů. Protože byl agresivní, jevil známky požití drog a nespolupracoval, použili policisté donucovací prostředky. Muž poté v sanitce zemřel.

Veberova nouzovna na Milešovce slouží pěším turistům od konce loňského roku.
Středohoří jako Krkonoše. Turisté tu budou mít další útulny na přespání

Veškeré podklady týkající se zákroku, a to včetně obrazových materiálů a předběžného výsledku nařízené soudní pitvy, si od policie vyžádala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zatím ale žádné další kroky v dané věci nepodniká. Podle mluvčí GIBS Ivany Nguyenové pro to není důvod. „Po vyhodnocení shromážděných materiálů policejní orgán GIBS konstatuje, že momentálně nespatřuje v jednání zasahujících policistů trestný čin, není tedy ve věci věcně příslušný, a proto nebude zahajovat úkony trestního řízení,“ sdělila mluvčí.

V policejním šetření však nadále zůstává to, co zákroku předcházelo. Tedy agresivní chování muže pod vlivem drog, poškozování automobilů a role druhého muže, který se objevil na videozáznamech ze sobotní události. Policie zároveň vyzvala veřejnost, aby jí poskytla další případné záznamy. Kamery na uniformách policisté neměli. K dispozici nejsou ani záznamy z městských kamer, protože v dané lokalitě nejsou.

Na veřejnosti se během čtvrtka objevilo další video, které zachycuje okamžiky před příjezdem policejní hlídky. Je na něm vidět mátožně se pohybující muž, který buší pěstí do auta a poté se o totéž dvakrát pokusí hlavou. Po druhém silném úderu čelem proti kapotě se skácí na zem.

Některá média připodobnila teplický případ ke kauze George Floyda, který zemřel po podobném zákroku v americkém Minneapolis. Mnozí aktivisté zdůrazňují údajnou policejní brutalitu směrem k Romům, na sociálních sítích se objevuje také řada rasistických komentářů. Policie sleduje i tuto linii, podle jejích zástupců už v případě rasistických komentářů padlo první obvinění.