Opakovaně lovosická radnice řeší problémy s nedostatečnou údržbou travnatých ploch kolem silnic I/30 spojující město s nájezdem na dálnici D8 a I/15 poblíž Lovochemie. Již druhým rokem muselo město opakovaně ŘSD vyzývat k posekání, ke kterému sice nakonec se zpožděním došlo, ne ovšem v plném rozsahu. Některých míst se stroje ani nedotkly, město proto žádá ŘSD o okamžitou nápravu.

RADNICE JE NESPOKOJENA

Údržba většiny svahů okolo zmiňovaných silnic již dva roky nespadá do kompetence města a nově je v majetku Ředitelství silnic a dálnic, od té doby jsou však problémy.

„E-mailem i telefonicky ŘSD několikrát přislíbilo posekání travních porostů. Částečnou první seč provedla firma najatá Ředitelstvím silnic a dálnic na většině pozemků podstatně později a na několika pozemcích neprovedli sekání žádné,“ popisuje nechápavě Vojtěch Hamerník, vedoucí odboru životního prostředí lovosického městského úřadu.

Průmyslová zóna u Lovosic se začíná stavět. Buldozér odstraňuje vrstvu úrodné zeminy.
FOTO: Stavba obřího logistického centra u Lovosic začala

V celém městě, kde je většina travnatých ploch upravena se tak nachází několik míst patřících pod správu ŘSD, které připomínají džungli. Například stráň kolem kruhového objezdu u Lidlu tak stále „zdobí“ keře, bodláčí a vysoká tráva, která zasahuje i na chodníky.

„Půl louky je posekáno, půl ne, nechápu to. Viděla jsem, jak to sekají a úmyslně některé části strání firma vynechala, je mi záhadou proč,“ říká Jana, prodavačka nedalekého supermarketu.

ŘSD HROZÍ POKUTA

Radnice proto žádá ŘSD o okamžitou nápravu. „Situace neudržování pozemků se pravidelně opakuje, proto Vás žádáme o sdělení opatření, které zabezpečí, že pozemky budou včas a pravidelně udržovány,“ uvádí ve výzvě k dosečení ploch s upozorněním na hrozící pokutu až do výše 100 000 Kč osobě, která neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, který užívá nebo vlastní, tak, že naruší vzhled obce.

ŘSD se stížností bude zaobírat v nejbližší době. „Stížnost jsme prozatím nezpracovali, ale svahy spadají do správy ŘSD. Naší povinností je zeleň na těchto místech kontrolovat a sekat,“ řekla Deníku mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.