Ve zmíněném podniku pracují lidé z chráněného bydlení Centra sociální pomoci Litoměřice a Palačinkárna je součástí sociálně terapeutické dílny Cestou intergrace, kde si knihotoč sami vyrobili.

Vedoucí dílny Pavel Křiček uvedl, že knihotoč má podobu domku a symbolizuje chráněné bydlení. „Lidé si tam mohou vybranou knihu jen zapůjčit nebo ji vyměnit za jinou. V knihotoči čtenáři naleznou knihy různých žánrů, například romány nebo naučné knihy," řekl Křiček s tím, že knížku si lidé mohou vzít také jen ke kávě a palačince, kterou jim tam připraví uživatelé chráněného bydlení.

Projekt sociálně terapeutické dílny v Pekařské ulici vznikl na začátku letošního roku a reaguje tak na potřeby lidí, kteří začali z ústavů přecházet do samostatného bydlení.

„Protože v domovech dostávali stoprocentní službu, tak neznali běžné návyky. Při práci v Palačinkárně se proto postupně učí například umývat nádobí, používat elektrospotřebiče, uklízet nebo i manipulovat s pokladnou," popsal Křiček s tím, že v dílně se zase naučí manuální šikovnosti. Vznikají tam třeba pletené košíky z pedigu, barevné svíčky, šperky z fima, originální keramika nebo kabelky ze skládaného papíru.

Velký úspěchem je, že lidé z chráněného bydlení postupně získají pracovní návyky a někteří z nich jsou poté schopni jít do klasického zaměstnání. „Několik našich uživatelů už nastoupilo do práce, například do provozu pekárny. Je to velký pokrok, " poznamenal Křiček.

Sociálně terapeutickou dílnu nenavštěvují jen uživatelé  chráněného bydlení. Dojíždějí tam i klienti ústavů, které spadají pod litoměřické Centrum sociální pomoci. To, že zájem o využívání dílny je velký, svědčí i plány do budoucna o vybudování dalších podobných prostorů.