Hrady a zámky na Litoměřicku uzavírají před zimou své brány. Kasteláni lákají návštěvníky na poslední víkend letošní sezony.

Jako povedenou ji hodnotí na zámku v Ploskovicích. „S letošní návštěvností jsme spokojení. V loňském roce jsme měli 32 146 návštěvníků a k letošnímu říjnu máme zatím 32 111. Celkové číslo tak bude ještě o něco větší,“ pochvaluje si kastelánka zámku Ploskovice Jana Zimandlová.

Podle ní letos mohlo přijít ještě víc lidí. Zámek byl však v květnu kvůli filmařům uzavřený. „Na zámku se letos natáčel seriál První republika, německá pohádka o Krakonošovi a česká pohádka Nejlepší přítel, která by měla běžet v televizi o letošních Vánocích. Také se zde točily reklamy,“ říká kastelánka.

I po konci sezony se v Ploskovicích odehraje několik akcí. Jde například o vánoční výstavu ve vestibulu zámku, dále tradiční prohlídky interiérů a 22. prosince vánoční koncert. V památce probíhá rekonstrukce restaurují se malby, na listopad je v plánu výsadba jírovcové aleje.

Libochovice. Na snímku zámecká paní Michaela Prokopová připravuje ze zámeckého fundusu kostýmy pro pohádkové postavy.
FOTO: Zámky se pomalu loučí se sezonou

I v Libochovicích se připravují na konec sezony. „Připravujeme dvě akce. Tou první je Zámek plný kouzel, který proběhne tento pátek a sobotu. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku zámku s postavičkami z pohádek. V neděli se pak v Saturnově sále uskuteční klavírní koncert,“ říká kastelán zámku v Libochovicích Ladislav Pešek.

Letošní rok hodnotí se smíšenými pocity. Návštěvnost podle něj ovlivnily výkyvy počasí. Zámek také na několik víkendů obsadili filmaři. „Natáčel se zde kanadský seriál Dvanáct opic, ten vychází ze sci-fi filmu z roku 1995, kde hrál Bruce Willis,“ přibližuje kastelán.

Na hradě Hazmburk, jedné z dominant Českého středohoří, zaznamenali letos pokles návštěvnosti. Stojí za tím hlavně uzavření tzv. bílé věže, z níž je skvělý výhled na okolí.

„Rozhledna je zavřená od začátku září, takže máme o něco méně lidí než loni. Když nám to počasí dovolí, budeme o víkendech otevírat i nadále a mohli bychom počty návštěvníků trochu dorovnat,“ shrnuje kastelánka Miriam Němcová. Věž by se měla otevřít veřejnosti opět 4. listopadu. Hrad bude možné navštívit přes den i o silvestru a na Nový rok.

Oslava 28.října v Úštěku
Kompletní program Dne českých řemesel v Úštěku