Jistý je však již zveřejněný záměr investora i předpokládaná podoba dokončení přestavby zahořanské státní památky.

„Záměr investora je vybudování rehabilitační kliniky, na kterou budou napojené další provozy – čtyřhvězdičkový hotel, restaurace, wellness centrum. K tomu přibudou i sportoviště – fotbalové hřiště, tenisové kurty, hřiště na basketbal a další. Vepřín bychom rádi přestavili na sportovní akademii, kde bude zázemí pro sportovce – šatny, sprchy, dostupné ubytování i drobné občerstvení – koupit si budete moci i párek,“ prozradil autor projektu Tomáš Nedbal z Terezína, který je zároveň jedním z architektů podílejících se na stavbě zdravotního, rehabilitačního a sportovního centra Zámek Zahořany.

Výstavba zdravotního centra by měla začít již tento rok. Nedávná historie zámku přitom není příliš pestrá: „Zámek obec prodala v roce 2002. Do té doby zde bylo JZD, sklady, až do doby prodeje tu fungovala restaurace. Na zámku však byly také nutné opravy a investice. Proto se obec rozhodla jej prodat“, přiblížil starosta Křešic Václav Kovařík.

Posledním majitelem zámku je doposud Václav Stareček, který v Zahořanech v současné době bydlí a spolu se svojí družkou zde chovají koně: „Zámek jsem koupil od obce. Původně jsem měl v úmyslu založit v těchto prostorách muzeum kočárů. Z tohoto záměru však nakonec bohužel sešlo. S současné době zde žiji, letos tomu bude přibližně šest let, co jsem se sem nastěhoval. Zámek by totiž jinak dále chátral – snažil jsem se o jeho postupnou rekonstrukci,“ popsal současný majitel zámku Václav Stareček.

Zda se plánovaný záměr nového investora nakonec uskuteční, zatím nelze předvídat. „Jsme teprve na samém začátku. Je to pouze záměr – máme to v hlavě. Nelze prozatím říci nic konkrétního,“ uvedl investor projektu Stojan Stojanov. Na tom, aby se projekt uskutečnil, mají zájem i Křešice, pod které zámek spadá. „Pokud se prezentovaný záměr podaří, budeme spokojení. Je to ojedinělý projekt, který by mohl mít přínos pro rozvoj obce, přinesl by navíc nová pracovní místa. Je to líbivá myšlenka, navíc mnohem lepší, než kdyby zámek koupil někdo, kdo by zde chtěl postavit například sociální bydlení,“ doplnil starosta.

„K celé budově přistupujeme jako k památce, tedy s úctou. Zámek je jedinečnou stavbou v rámci celých severních Čech. Naším záměrem je   očistit stavbu od všech náplav, které vznikly za dob komunismu i druhé světové války. Celkově se však chceme vyhnout jakýmkoliv větším zásahům. Co je původní, má být původní, nic nechceme dělat v historizujícím stylu, ale naopak, postavit do kontrastu,“ vysvětlil architekt.

Jeden z hlavních záměrů investora je nabídnutí a poskytování služeb prvoligovým fotbalovým týmům, které by sem měly jezdit na soustředění. Zároveň by klinika měla být  běžně dostupná komukoliv z obce i regionu. Do budoucna by mohla sloužit také jako rehabilitace pro místní občany.Výstavba projektu má začít již ve druhém kvartálu letošního roku, a to přestavbou vepřína na sportovní akademii a pracemi na sportovním hřišti – začátkem příštího roku by mělo dojít k dokončení těchto prací. Stavba na zámku se zahájí koncem tohoto roku, dokončení se plánuje na konec roku 2014.

Zámek Zahořany

Konec 16. století: první stavba zámku na místě tvrze
17. století: rozšíření zámku
18. století: přestavba
20. století: zámek jde do majetku státu –  zámek sloužil jako prostor pro JZD, sklad, i jako restaurační zařízení
21. století: zámek do rukou soukromého vlastníka – první rekonstrukce
předpoklad přestavby na zdravotní a sportovní centrum