Lobkowiczký zámecký areál se rozkládá na ploše necelých 8 hektarů. Vedle hlavní zámecké budovy jsou jeho součástí i klášter, kostel, hospodářské a administrativní budovy a jízdárna. „Nyní jsou pro veřejnost přístupné prostory nádvoří, zámecké kaple s předsálím, kde jsou podány informace o rodu Lobkowiczů, expozice Podřipského muzea v přilehlém sále, románský hrad z nádvoří a výhled z balkónu zámku. To vše zahrnuje prohlídka roudnického zámku,"  vysvětluje správce zámku Jiří Zirnzák.

Jak dále dodává: „Expozice Podřipského muzea s názvem Současné africké umění nabízí zhlédnutí expozice ze sbírky afrikanistky Marie Imbrové, která představuje nejrůznější umělecká díla současných autorů černého kontinentu."

Součástí  zámku v Roudnici je románský hrad. Ten nabízí zájemcům prohlídku s výkladem historie spojenou s degustací, ochutnávkou roudnických vín pořádaných Roudnickou vinotékou. „Během prohlídky hradu ochutnají návštěvníci dva druhy roudnických vín. Zástupcem bílého vína je Müller Thurgau ročník 2010, červené víno je zastoupeno Modrým Portugalem ročník 2009. Během koštu probíhá výklad na téma roudnické vinařství a jeho historie, dále pak obrazová prezentace o městě Roudnice nad Labem, " uvedl Jaroslav Šíla z Roudnické vinotéky.

Pro milovníky vína a všechny, kteří chtějí objevovat nové vůně a chutě tohoto moku, jsou Roudnickou vinotékou nachystané pravidelné degustace za zvýhodněné ceny. Program degustací, termíny a přesné časy jsou pro zájemce připravené na webovém portálu www.stredohori-podripsko.cz, rezervace a objednávky jsou možné přímo na portálu. Na tuto degustaci se můžete o víkendu pohodlně a příjemně dopravit odpoledním  Podřipským motoráčkem. Z ochutnávky se nabízí možnost návratu mikrobusem směrem Mšené-lázně a Litoměřice.