Spolu s 18 středními školami se představí 12 prestižních firem, které poptávají mladé technicky vzdělané zaměstnance. Akce je tudíž otevřena i starším žákům, kteří se rozhodují, kam nastoupí po studiu.

Akci TECHNODAYS se po příkladu z Chomutovska rozhodly organizovat Okresní hospodářská komora Litoměřice, Hospodářská a sociální rada Litoměřicka a město Litoměřice. Pod mottem Není nám lhostejná budoucnost našich dětí proběhne dnes od 10 hodin na výstavišti fórum, na kterém přednesou své příspěvky zástupci Středního podnikatelského stavu, ministerstev průmyslu a obchodu a školství, mládeže a tělovýchovy.

„Cílem veletrhu je nejen oslovení žáků k dalšímu vzdělávání, ale také motivace zaměstnavatelů k užší spolupráci se středními a vysokými školami a zapojení do procesu vzdělávání a formování budoucích kvalitních zaměstnanců. Máme na Litoměřicku řadu dobrých příkladů a právě veletrh je příležitostí, jak si vyměnit zkušenosti a postoupit dál," uvedla Alena Kaiserová, ředitelka Okresní hospodářské komory Litoměřice.

Veletrh se odehraje ve třech pavilonech a exteriérech výstaviště. „Obeslány pozvánkami byly všechny základní školy v působnosti měst Litoměřice, Roudnice nad Labem a Lovosice. Celkem nám nahlásily účast 958 žáků osmých a devátých tříd. Máme k dispozici děvčata z pedagogické školy, která je po skupinách budou provázet jednotlivými expozicemi a pracovišti," doplnila Andrea Křížová, vedoucí odboru školství Městského úřadu v Litoměřicích.

Hlavní část prezentace je soustředěna do pavilonu H, v pavilonu B představí své obory Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice. Pavilon A obsadil sedmi sekcemi Technický klub při DDM Rozmarýn, který tu dnes organizuje 3. ročník Technických her pro týmy ZŠ a 1. ročník mistrovství ČR vozítek poháněných pastičkou na myši.

„Během veletrhu se návštěvníci bez rozdílu věku můžou zapojit do práce, připravit model či pomůcky a také je vyzkoušet. Budeme sestavovat, lepit, barvit, řezat, stříhat výsledkem jsou modely letadel, stojánek na tablet, penál na tužky, sestavy elektronického výrobku, hudebního nástroje či modelu ze stavebnice Merkur," vysvětlil Jiří Rudolf, vedoucí Technického klubu.

První dva dny na veletrhu patří žákům a pedagogům, v sobotu akci můžou navštívit rodiče a ostatní veřejnost.