Dnešek v amfiteátru proběhne pod patronací Českého rozhlasu a jeho hostem Marcelou Holanovou a kapelou Fonotest. Posluchači se můžou zaposlouchat do skladeb legendární skupiny Elán. Příznivci sportu, zvláště pak tenisu v podání populárních osobností, můžou po celý den sledovat jejich umění na antuce dvorců tenisového klubu Slavoj Litoměřice na Střeleckém ostrově při tradičním Turnaji osobností Zahrady Čech. V sobotu na výstavišti vystoupí Petr Šiška, zpěvák a kytarista skupiny Legendy se vrací, a s ním Iva Hajnová, Markéta Konvičková či Andonis Civopulos.

Návštěvníci Zahrady Čech se můžou těšit i z krásy pálivých papriček, které letos zaplnily exteriér pavilonu G, který už tradičně patří časopisu Zahrádkář. Ten letos vyhlásil pro své čtenáře již 23. pěstitelskou soutěž, tentokrát věnovanou pálivým papričkám. Zájemci ji mohli obeslat výpěstky a ucházet se o ceny pro nejzajímavější kolekci minimálně tří druhů či odrůd nebo nejatraktivnější rostlinu pálivé papriky.

„V expozici je na 30 soutěžních výpěstků a zhruba 50 dalších, které dodaly semenářské firmy. Papričky jsou v pestrých barvách a tvarech. Co se týká jejich pálivosti, obecně platí, že čím je jejich tvar nepravidelnější, tím víc pálí. Intenzita stoupá s tmavší barvou, žluté pálí méně, tmavě hnědé silně. V Česku jsou labužníci, kteří papričky milují a zúčastňují se soutěží v jejich pojídání. Těm nejotrlejším už nestačí feferonky a konzumují jejich koncentrát. Lidé, kteří omylem ochutnají feferonku, se domnívají, že uhasí oheň v ústech vodou nebo jinými tekutinami. To je omyl, v takovém případě pálení ještě zesílí. Jedinou pomocí je doušek mléka nebo několik lžiček jogurtu," vysvětluje Ivan Dvořák z odborného oddělení Českého zahrádkářského svazu.

Dozvěděli jsme se, že konzumace některých druhů pálivých papriček pomáhá prokrvovat organismus a má tudíž léčebné účinky. Účinné látky z feferonek lze použít i jako anestetikum například při zubních operacích. Protože papričky jsou doma v Mexiku, je jejich expozice v pavilonu G doplněna kaktusy, které zapůjčila Botanická zahrada z Teplic. Na stěnách jsou vyvěšeny recepty pokrmů s přídavkem feferonek, které do časopisu Zahrádkář v minulosti poslali jeho čtenáři.