Za přísných hygienických opatření začal v pátek na litoměřickém výstavišti devítidenní zahradnický veletrh Zahrada Čech. Pořadatelé byli mile překvapeni účastí prodejců a vystavovatelů, kteří obsadili areál do posledního místa. Oblibu akce, největší svého druhu v Česku, potvrdila návštěvnost, kdy za první tři dny prošlo branami výstaviště několik tisíc lidí. 

Hned první den se mohli návštěvníci seznámit v doprovodném programu s vítězi dvou potravinářských soutěží. „Potěšilo mě, že klání si udržuje stále vysokou úroveň a potvrzuje, že v našem kraji věnují výrobci potravin přípravě svých výrobků velkou pozornost. Mám radost, že mezi několika pravidelnými účastníky dnes mohu předat ocenění a certifikáty i podnikatelům a firmám, které se do soutěže přihlásili poprvé,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček.

V soutěži o Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje kraje Přemysla Oráče se letos utkalo 201 výrobků zařazených do 14 kategorií, které přihlásilo 45 výrobců. Z litoměřického okresu značku přebírali zástupci Bohušovické mlékárny pro mléčný výrobek Skyr třešeň černý rybíz a Vinařství Pod Radobýlem v Žalhosticích pro Fratavu, ročník 2018.

Tradiční Jarmark ve Štětí
OBRAZEM: Štětí patřilo tradičnímu jarmarku. Nechyběli alchymisté ani kejklíři

V soutěži Regionální potravina byla značka udělena vítězům v devíti kategoriích. Prestižní ocenění pro litoměřický okres získala Jaroslava Michalcová z Roudnice nad Labem za makovec bez mouky. Do letošního ročníku soutěže přihlásilo 43 výrobců 186 produktů, což je nejvíce ze všech krajů ČR a také nový rekord. Značku může výrobek nosit čtyři roky. Spotřebitelé mohou vybírat na trhu ze 407 oceněných produktů od 313 výrobců.

Na návštěvníky čeká až do soboty bohatý sortiment zboží pro zahradu a volný čas, ale také poradenství. Dobré rady mohou získat například začínající včelaři v pavilonu D, kde má místo Český svaz včelařů. Vzorová je tradičně expozice Českého zahrádkářského svazu a jeho časopisu Zahrádkář, letos věnovaná tykvovitým rostlinám. „Nemám spočítáno, kolik je tu výpěstků, ale jsou jich určitě stovky v různých odrůdách. Za pozornost stojí lagenárie, z nichž ta nejdelší má kolem dvou metrů. V přehlídce je i většina přihlášených vzorků do soutěže O křišťálové jablko,“ sdělil šéfredaktor časopisu Zahrádkář Jan Stanzel. 

Burčákobraní v areálu Roudnického zámku
FOTO: Slavnosti burčáku lákaly do areálu roudnického zámku

Veletrh Zahrada Čech trvá do soboty 19. září, výstaviště je denně otevřeno vždy od 9 do 17 hodin. Zájemci mohou využít nejen velkého parkoviště v sousedství výstaviště, ale také bezplatnou kyvadlovou autobusovou dopravu od obou vlakových nádraží a z Mírového náměstí. „Návštěvníci, mezi kterými opět převládají zahrádkáři a chalupáři, vyslyšeli naši výzvu, že když dodrží naše doporučení, nemusí se bát k nám přijet,“ podotkla obchodní, marketingová a provozní ředitelka Michaela Mokrá. „Aby vše klaplo, posílili jsme pořadatelský štáb o 20 pracovníků, kteří pečují o dezinfekci a dohlížejí na dodržování hygienických opatření. Zájem o náš veletrh potvrdil ještě před jeho zahájením zvýšený počet vstupenek v předprodeji. Všem prodejcům a návštěvníkům bych chtěla poděkovat, jejich účast nám pomůže překonat ekonomické problémy s přípravou akcí pro příští rok,“ dodala Mokrá.

Veletrh podpořili svou záštitou prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. Akce je opět zařazena do Rodinného stříbra Ústeckého kraje, a jejím mottem se tak stalo 20. výročí jeho založení. Jubileum připomíná například obří dort v centru pavilonu A sestavený z nejkrásnějších plodů od členských organizací Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR.