Svěží mladí lidé, kteří mají rádi písmenka. Ti se v sobotu 18. listopadu sešli v Knihovně K. H. Máchy, aby z úst spisovatelů Miloše Urbana a Josefa Formánka vyslechli pochvalu, ale i kritiku textů, které zaslali do literární soutěže Máchovou stopou. V jejím devátém ročníku psali na téma Pro rodinu vše.

Knihovna se špičkovými českými spisovateli spolupracuje pravidelně. V minulosti v porotě soutěže zasedli třeba Petra Hůlová, Emil Hakl, Iva Pekárková nebo Irena Obermannová. Mediální spojku knihovny Ivu Červinkovou těší, že letos jsou dvě oceněné autorky z Litoměřic.

„Kromě Terezy Jobové, která s námi začala soutěžit jako středoškolačka a letos skončila druhá mezi dospělými, to byla Barbora Adamcová,“ upřesnila Červinková. Adamcová, která se umístila druhá ve středoškolácích, dochází i na kurz tvůrčího psaní knihovny Psí sádlo.

Kinosál v Malých Žernosekách.
Obec opravila hospodu, sál proměnila v kino

Pro Jobovou, která do soutěže poslala hororovou povídku z budoucnosti, má psaní meditační až sanační funkci. „Očistím se od věcí, které mě zanášejí,“ řekla na sobotním setkání. Adamcová, která přišla s hutným textem o smrti a lásce v kulisách pražského Petřína, miluje knížky. „U toho ale nemůžu zůstat. Taky něco musí vyjít ze mě. To je to, co produkuju do svých deníků, počítače nebo na útržky, které buď vyhodím, nebo si je schovám.“

Kromě Adamcové a Jobové z regionu bodoval ještě Lukáš Vlasák z Lovosic. Obdržel čestné uznání za úžasnou schopnost zachytit odpozorované dialogy. „V jeho textu účinkují dva sympatičtí steinbeckovští nezbedníci. K sociálnímu prvku, který se v české literatuře a filmu bere příliš vážně, Lukáš přistupuje s humorem,“ pochvaloval si text Urban.

Na Milešovce...
Provozovatel restaurace: Chci dovézt na Milešovku cimbálovou muziku

V kategorii pro dospělé zvítězila zdravotní sestra na mateřské dovolené Lenka Hajná z Lanškrouna. Na ženu napsala neobvykle drsný text o touze otěhotnět. „Do příště radím užít méně sprostých slov, čtenáře to tahá za uši,“ doporučil autorce Formánek. Mezi středoškoláky kralovala Lucie Prandstetterová z Prahy. Ani její text nebyl procházkou růžovým sadem. Líčí matku, která se z nezbytí vydá na dráhu prostitutky.

„Zatímco Urban preferoval zakulacenou, dobře odvyprávěnou povídku, pro Formánka bylo důležité, jak se v textech vyjevovaly názory, povaha a třeba i problémy soutěžícího,“ shrnula po skončení slavnostního vyhlášení výsledků preference porotců Červinková.

Všech osm finalistů soutěže v sobotu navečer z knihovny odcházelo s diplomy podepsanými porotci, poukázkami na knižní odměnu a také novým vydáním knihovních novin. Úryvky z oceněných textů, které v nich vyšly, se mohou pochlubit doma. Přečtou si je ale také čtenáři, kterým Knihovna K. H. Máchy noviny poskytuje zdarma.

Potápěči zamkli hladinu jezera v Píšťanech.
FOTO: Potápěči zamkli hladinu jezera