Během jedné nedávné noční chumelenice se nad Litoměřicemi stala zajímavá dopravní situace. "Uklouzaná" silnice, žena jedoucí sama v malém vozidle a proti ní sypací vůz silničářů. Jestli v tu chvíli zapracovala nervozita řidičky při míjení sypače, špatná viditelnost nebo zmrzlá silnice, není jasné. Podstatné je to, že žena uvízla s autem v krajnici. Vůz Správy a údržby silnic (SÚS) však pokračoval dál.

Karambol viděl na vlastní oči Pavel Šumera z Litoměřic. „Nešlo o prudký náraz, zraněná nebyla. Paní se nejspíš sypače lekla, šlápla na brzdu a sesunula se do zasněženého příkopu, ze kterého nemohla vyjet,“ popisuje situaci řidič, který se ženě ve svízelné situaci snažil pomoci. „Chtěl jsem vůz vytáhnout, ale klouzalo to hodně a nešlo to,“ říká Šumera.

Litoměřický deník = Vaše noviny
KRÁTCE: Co se děje na Litoměřicku? Přečtěte si stručný přehled

V tom se směrem od Hlinné vracel sypací vůz. „Poprosil jsem šoféra slušně o pomoc, jestli nám s lanem nemůže auto vytáhnout na silnici, šlo o pár minut práce. Řidič ale odpověděl, že mají nařízení neposkytovat pomoc na silnicích, že by z toho mohl mít problémy,“ vypráví Šumera.

Podle něj je toto nařízení zcela zcestné a proti lidskosti. „Zaprvé je povinnost poskytnout první pomoc a zadruhé je to snad lidská přirozenost, když vidím někoho v nesnázích, natož samotnou ženskou v příkopě,“ pokračuje znepokojeně muž. Za pomoci dalšího náhodného řidiče se Šumerovi nakonec podařilo ženu z příkopu vytáhnout.

Podle silničářů se zaměstnanec zachoval tak, jak mu ukládají předpisy. Pokud by neuposlechl, mohl by přijít okamžitě o místo. „Určitě se zachoval správně, vyprošťování vozidel mají pracovníci SÚS zakázáno,“ potvrzuje Vlastimil Filous z litoměřické Správy a údržby silnic.

Důvodem plošného nařízení jsou škody na vozidlech či dokonce na lidských životech způsobené právě pomocí havarovanému vozidlu silničářem.

Jiří Kučera.
Strážný litoměřické nemocnice se bouří

„Stalo se nám v minulosti několik smrtelných úrazů způsobených vyprošťováním, následně pak vešel v platnost zákaz vydaný naším ředitelstvím v Dubí,“ vysvětluje dále Filous.

Jediným, kdo může v tomto případě zasáhnout, je specializovaná vyprošťovací služba. Tu využívají k vytažení své vlastní techniky v podobných situacích i samotní silničáři.

Nařízení ovšem nezbavuje silničáře povinnosti poskytnout zraněnému řidiči bouraného auta první pomoc. Její neposkytnutí je potom hodnocené jako trestný čin.

„Poskytnout první pomoc ano, ale vyprošťovat vozidlo ne. To vozidlo k tomu není přizpůsobené a ani vybavené,“ dodává Vlastimil Filous.

Ilustrační foto
256 milionů. Kraj podpoří rozvoj regionu masivní částkou