Z více než stovky jich tam nyní zůstává asi sedmdesát. Většina z těch, kteří odešli, se přesunula do podobných zařízeních v okrese, která stejně jako zámek, spadají pod Centrum sociální pomoci.

Obavy, že o klienty, kteří v ústavu ještě zůstávají, nemá kdo pečovat, vyvrátila krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

Podle ní je nyní v Domově na zámku třiaosmdesát klientů a jednasedmdesát zaměstnanců. „Protože se současně s počtem zaměstnanců snížil také počet klientů, tak nenastal problém s tím, že by o klienty bylo nedostatečně postaráno," ujistila Hanáčková.

Ředitelka Domova na zámku Marie Kébrtová odmítla situaci komentovat. Domov na zámku by měl svou činnost ukončit do konce příštího roku. Starostka Liběšic Alena Knobová však se zrušením, které odsouhlasili krajští zastupitelé, nesouhlasí a bojuje za zachování domova.

Hejtman Oldřich Bubeníček naznačil, že zastupitelé by mohli rozhodnutí ještě zvrátit na červnovém zasedání.

Mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková ale uvedla, že jakkoli předjímat rozhodnutí zastupitelstva není možné.

„Jedná se o rozhodnutí kolektivního orgánu. Nejprve by někdo musel vznést návrh, aby bylo revokováno předchozí rozhodnutí zastupitelů. Následně by se pro tento návrh musela vyslovit nadpoloviční většina," vysvětlila Hanáčková.

Někteří z bývalých klientů liběšického ústavu už bydlí v rámci sociální služby chráněného bydlení. Ti, kteří mají vysokou míru podpory, budou umístěni do zařízení například v Litoměřicích, Skalici nebo Chotěšově.

„Kapacita Domova na zámku bude tedy postupně klesat, a to v návaznosti na rozšiřování kapacity služby chráněného bydlení. Z tohoto důvodu je zcela neefektivní poskytovat službu v objektu, který vyžaduje značné provozní, ale především investiční prostředky," doplnila Hanáčková tím, že po úplném opuštění objektu s ním bude naloženo jako s jiným zbytným majetkem. „Možností je více, může být například převeden na obec nebo nabídnut k prodeji," doplnila Hanáčková.