Hřiště se sportovním vybavením přizpůsobeným pro tzv. workout, což se dá volně přiblížit k venkovnímu fitness, je pro všechny zdarma. Návštěvník zde najde soustavu hrazd, bradel, žebřin a další prvky určené pro cvičení s vlastní vahou. „Je skvělé posilovat vlastní vahou, není dobré zvedat těžké činky. Tohle je pro nás ideální, z nového hřiště jsme nadšení,“ řekl mladý judista Adam Bayer, který měl jako jeden z prvních možnost vyzkoušet vybavení hřiště na vlastní kůži.

Jeho výstavba vyšla na 250 tisíc korun, přičemž část škola zaplatila ze svého rozpočtu, částečně přispělo město. „Sportoviště je součástí areálu školy a na jeho provoz dohlíží správce,“ poukázal na výhody umístění ředitel školy a zároveň místostarosta Litoměřic Václav Červín.

Hřiště není zatím osvětlené, proto je přístupné jen do setmění. Nejedná se o jediný workout v Litoměřicích, další se nachází na Střeleckém ostrově a v areálu Masarykovy základní školy. To bylo slavnostně otevřeno loni na podzim. Škola ho postavila z vlastních zdrojů, se stavbou jí pomohly městské služby. „Do budoucna se vybudování obdobného sportoviště plánuje ve čtvrti Kocanda,“ doplnil Červín.

U „Ladovky“ došlo i na rekonstrukci stávajícího sportovního hřiště v areálu školy, které je určeno na fotbal, basketbal a další míčové hry. Hojně ho využívají žáci i veřejnost. „Hřiště bylo po patnácti letech provozu na základě revize stavu zrekonstruováno za necelých 600 tisíc korun a díky tomu je ve vynikajícím stavu pro žáky a zejména fotbalovou veřejnost,“ řekl místostarosta Karel Krejza. Zatímco pro žáky školy a ostatní děti je sportoviště zdarma, dospělí se musejí objednat a uhradit stanovený poplatek.

Samotná výstavba workoutového hřiště je součástí pokračující revitalizace pokratického sídliště. Čtvrtá etapa ohraničená ulicemi Ladova, Alfonse Muchy a Hynaisova se týkala zkvalitnění a zatraktivnění veřejných prostorů, vybudování nových pěších spojení s důrazem na jejich bezbariérové řešení, opravy stávajících cest, rekultivace či doplnění městského mobiliáře.

„Cílem bylo také zpřehlednění a zabezpečení pěších tras dětí do školky a školy v této lokalitě. Projekt řešeného území zahrnoval zejména opravu pěších komunikací, zvelebení ploch před bytovými domy, návrh parkování a doplnění zeleně,“ podotkl místostarosta Červín.

Celkové náklady na realizaci první až čtvrté etapy regenerace sídliště dosahují cca 35,5 milionu korun, z toho dotace ministerstva pro místní rozvoj činí 18 milionů.