Více než rok trvající vyjednávání míří do finále. Řeč je o transformaci sdružení Terezín - město změny na příspěvkovou organizaci kraje Pevnost Terezín a převod části majetku města na kraj.

Sdružení sice dříve získalo kolem půl miliardy korun z evropských fondů na nákladné rekonstrukce pěti objektů, avšak udržitelnost projektu oživení zdejších památek končí a Terezín by se sám o objekty nedokázal postarat. Pod svá křídla by kraj ale mohl převzít ještě další jeho objekty. Nejen ty chátrající, jejichž údržba je nad síly třítisícového města ještě daleko víc než v případě těch opravených. Ve hře je i Wieserův dům, s jehož rekonstrukcí dělníci ještě ani neskončili.

Wieserův dům býval kdysi nejhonosnějším palácem v Terezíně, za posledních dvacet let ale katastrofálně zchátral. Teď se však opět začíná probouzet k životu.
FOTO: Wieserův dům v Terezíně má zrestaurovanou cennou malbu na stropě

Rada kraje na svém posledním zasedání tento záměr schválila. Důvody převodu včera rekapituloval Martin Klika. Je nejen prvním náměstkem hejtmana, ale zároveň i předsedou sdružení Terezín - město změny, kde mělo podíl jak město, tak kraj. „Projekt končí, je tam nainvestováno velké množství peněz. Terezín v současné době nemá peníze, aby byl schopen majetek spravovat a udržovat,“ řekl Klika.

Obrovská zátěž

Pokud na to nadcházející pondělí kývne většina terezínských zastupitelů a 22. června i těch krajských, už v druhé polovině roku bude vybranou část pevnostních objektů spravovat nová krajská příspěvkovka. „Ale i pro kraj to bude obrovská zátěž,“ dodal hejtman Oldřich Bubeníček. „Nadále budeme trvat na tom, co říkáme celá léta: že se na údržbě musí výrazně podílet stát,“ doplnil hejtman.

Zastupitelé v Terezíně už dříve schválili strategický plán města do roku 2030, jehož součástí je pomoc státu a kraje, i možnost převodu části majetku na krajskou příspěvkovku. „Na pondělním zastupitelstvu se bude projednávat rozsah předávaného majetku, tedy seznam parcel a budov,“ přiblížil vedoucí odboru rozvoje a výstavby v Terezíně Robert Czetmayer. „Pokud bude rozhodnutí zastupitelů kladné, tak to bude podkladový dokument pro dokončení schvalovacího procesu na kraji,“ doplnil Czetmayer.

Den otevřeních dveří ve Wieserově domě v Terezíně s komentovanou prohlídkou od sklepa až po půdu.
FOTO: Wieserův dům v Terezíně je plný překvapení. Ukázal je při prohlídce

Zřízení příspěvkové organizace bude nakonec odsouhlasovat červnové zastupitelstvo na kraji. „Doufám, že na podzim by mohla začít v nějakém omezeném režimu fungovat,“ dodal Klika. Původní představy o jejím rozsahu byly rozmáchlejší. Kvůli koronavirovému šetření na kraji se ale bude muset uskrovnit. Sídlit má v Terezíně, má mít minimální počet zaměstnanců a příjmy by měla mít i z vedlejší výdělečné hospodářské činnosti.

Sdružení Terezín - město změny uvádí podle představitelů hejtmanství průměrnou roční návštěvnost v jeho objektech 25 tisíc lidí, výnosy od turistů by tak nemusely být nepodstatné. A očekávané náklady samotného kraje? „Do konce roku předpokládám dva miliony korun. O výhledu na další roky se budeme ještě dohadovat,“ doplnil Klika.

Jedna z variant převodu podle něj zahrnuje i Wieserův dům, jehož rekonstrukce stále probíhá. A to ještě před skončením povinné udržitelné lhůty, kterou bývají podmíněny evropské peníze. „Jsou to samozřejmě peníze z IROP a musí se vyjednávat s ministerstvem, zda lze objekt převést. Ale z mého pohledu by to mezi městem a krajem mělo jít,“ nastínil Klika.

Velké opravy vojenských památek
Rekonstrukcí za půl miliardy z evropského dotačního projektu prošly v letech 2010-2015 Retranchement 5, Kavalír 2, Dělostřelecká kasárna, Jízdárna a okolí Litoměřické brány, a to přes zájmové sdružení právnických osob Terezín - město změny. V něm zasedají zástupci města i kraje. Teď se má sdružení transformovat na příspěvkovou organizaci Ústeckého kraje. Ta by mohla od města, které na nákladnou údržbu objektů nestačí, převzít nejen tento majetek, ale i dlouho neopravované a chátrající součásti pevnosti. Anebo naopak i Wieserův dům, jehož rekonstrukce teprve finišuje.

Hokejový tvrďák a legendární bek české extraligy Jan Výtisk bude hrát v nové sezoně za prvoligové Litoměřice
Hokejová senzace: Litoměřice posílí zkušený bek Jan Výtisk