Jedni připravili v prostorách zámku v Krásném Březně zajímavou výstavu o obci, druzí zvou na vrchol hory na den otevřených dveří v tamní observatoři.

Zahájí výstavu na zámku

Výstavu Milešov ve středověku a raném novověku prezentuje dlouhodobý výzkum mikroregionu a pokouší se alespoň částečně připomenout jeho význam a přispět tak ke změně současného vnímání neprávem opomíjené lokality. „Její výjimečnost je daná tím, že se podařilo v malé obci zdokumentovat celou řadu pozoruhodných památek.Přitom téměř každá z nich by si zasloužila vlastní výstavu a samostatnou pozornost. Shromážděné údaje tak umožňují zcela nový pohled na Milešov a návštěvníci si mohou uvědomit kulturněhistorický význam této lokality," uvedl Petr Hrubý, ředitel územního odborného pracoviště NPÚ v Ústí nad Labem.

Na výzkumu lokality a na výstavě samotné se podíleli též pracovníci katedry a studenti Filozofické fakulty UJEP v Ústí nad Labem. Jejich zástupce Vilém Zábranský k výstavě uvedl: „Expozice je rozdělena do tří hlavních částí. První mapuje vývoj krajiny a historický vývoj mikroregionu od prvních zmínek až po polovinu 19. století.

Druhá umožňuje návštěvníkovi nahlédnout na základní badatelské práce a přináší stručný přehled vybraných metod užitých při výzkumu a dokumentaci dominantních i drobných památek Milešova. Poslední část pak tyto nejvýznamnější kulturněhistorické památky postupně představuje."

Slavnostní zahájení výstavy proběhne v pondělí 31. srpna v 16 hodin v atriu zámku Krásné Březno. Výstavu je možné navštívit ve všední dny do 30. listopadu v době od 10 do 15 hodin. Vstup je volný. Pro středoškolské kolektivy je připraven vzdělávací program.

Otevřená observatoř

Nejen turistický a vědecký, ale i historický význam má dnes vrchol Milešovky. Vystoupat na něj je slušný výkon a pohled do krajiny je nezapomenutelný. Letos se připomíná 110 let od zahájení pozorování na tamní observatoři. Při této příležitosti proběhne o víkendu 5. a 6. září den otevřených dveří pro veřejnost.

Pracovníci Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR otevřou i ochoz věže a předvedou ukázky meteorologických měření a pokusů. K akci se připojí i kolegové z CHKO Česke středohoří, kteří budou informovat zájemce o zajímavostech Milešovky a CHKO, a studenti a pracovníci Univerzity J. E. Purkyně, již představí své obory.