Tibor Kováč (87 let), rodák ze slovenské Borši, přišel do Litoměřic už v roce 1957. O sochařinu se zajímal amatérsky od 70. let minulého století, začínal se dřevem, zkusil i jiné materiály, hlínu, kámen, nakonec se ale vrátil ke dřevu, k tvorbě dřevěných plastik. Seznámit se s jeho nezaměnitelným výtvarným projevem mohli lidé na mnoha výstavách, ať už samostatných, nebo společně s dalšími výtvarníky v Litoměřicích i okolí. Tu poslední měl v roce 2019 na hradě k jeho 85. narozeninám. Shodou okolností, hrad byl o tři roky předtím místem společné výstavy dvojice Kováč – Ryvola.

Jiří Ryvola (82 let), v civilu železniční stavitel, byl člověk širokého rozpětí. Dříve se věnoval ochotnickému divadlu, později se chopil štětce, tužky a pera. Díky tomu ho známe jako autora kreseb, kterými doprovodil mj. i vlastní drobné publikace, půvabně psané a ilustrované místopisné črty (Litoměřice, Úštěk, Děčín, Bretaň kamenná, Barvy a vůně Provence, aj.), ale i jako grafika a hlavně malíře. Byl také jedním z hlavních organizátorů mezinárodního salónu malujících železničářů, který se před časem uskutečnil v bývalém litoměřickém železničním tunelu.

Ke svým osmdesátinám připravoval Jiří retrospektivní výstavu, kterou ovšem kvůli zdravotním problémům o rok odložil. Ani ta se ale nekonala. Je, bohužel, jisté, že na tu letošní – pokud se ji podaří na hradě uskutečnit, už malíř nepřijde…

Sváťa Horváth nabízí dětem pohádky s dřevěnými herci od roku 1997.
Dřevěné loutky vyprávějí v rukou Sváti a Aleny pohádky, děti baví už desetiletí

Ačkoli se oba výtvarníci věnovali odlišným oborům, jedno měli společné: z jejich prací vyzařoval vždy klid, pohoda i vtip a humor - byly pohlazením na duši. A to v nich bezpochyby zůstává i poté, co jejich autoři už nejsou mezi námi.

„Měl jsem tu čest pořádat Jiřímu výstavy v naší Galerii U brány v Úštěku. Na první vernisáži hrála Druhá tráva s Robertem Křesťanem a Lubošem Malinou. Luboše pak ke mně pozval jako začínajícího výtvarníka na svoji druhou výstavu. Úžasná spolupráce. Jiří byl intuitivní a skvělý malíř. A živel. A pan Kováč výborný řezbář. Posílám pozdravy nahoru, pánové, a smekám,“ zavzpomínal na oba umělce úštěcký galerista a pořadatel Úštěckých jarmarků Libor Uhlík.

Miroslav Zimmer