Dvacet exteriérových stojanů rozmístěných v prostoru města i v jeho bezprostředním okolí bude součástí výstavy Litoměřice, jak už je neznáme, kterou pořádá Oblastní muzeum v Litoměřicích od 2. června do 31. srpna.

Na venkovních panelech budou umístěné staré fotografie pocházející z muzejního fotoarchivu, vždy se budou vztahovat k místu, na kterém se daná instalace a její divák budou právě nacházet. Tímto způsobem bude možné objevit třeba ulice, které stály na místě dnešních železničních kolejí, zaniklou plovárnu na Labi nebo zbořený gotický kostel sv. Jiřího.

„Výstava začne u budovy muzea a postupně provede celým městem. Ve vysokých letních teplotách návštěvníci jistě ocení i zastavení umístěné na oddechových stinných místech v městském parku, parku Václava Havla, u rozhledny Mostky nebo na Střeleckém ostrově," podotýká k výstavě její kurátorka, historička litoměřického muzea Daniela Linková.

Pokud by prohlížející měli chuť objevit další skryté litoměřické zajímavosti, mohou si na internetových stránkách muzea (www.litomericemuzeum.cz) zobrazit dalších 30 fotografií, které na historických fotografiích představí Litoměřice zblízka i z odstupu, například z mlékojedského břehu nebo z Radobýlu.

Návštěvník vybavený „chytrým" telefonem si navíc může načíst QR kód umístěný na všech panelech a vyrazit na procházku s virtuální mapou. Ta ho navede na všechna fotografiemi opatřená místa, kde může v jednom okamžiku srovnat jejich minulou a současnou podobu. Pro zahraniční návštěvníky je připravena anglická verze.

Za Oblastní muzeum Litoměřice Pavlína Gutová