ANO sice získalo  přibližně o 0,1% více hlasů, ale v konečném přepočtu na křesla  v zastupitelstvu to nic neznamená. Obě velké strany mají po sedmi místech.

Vzhledem k vyhrocené předvolební kampani je téměř vyloučeno, že by se tyto dvě strany spojily a utvořily by velkou koalici. Že je tato verze nepravděpodobná, naznačil také zastupitel za ANO 2011 Tomáš Sarnovský.

ODS a ANO 2011 nyní budou bojovat o zastupitele menších stran. K většině v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu potřebují ke svým sedmi hlasům dalších sedm.

KSČM, která skončila počtem hlasů na třetí pozici, zatím vyjednává. „Naším cílem je prosadit maximum z našeho programu, ať už v koalici, nebo v konstruktivní opozici. Nebráníme se jednání s nikým," uvedl nový zastupitel za KSČM Jaroslav Růžička s tím, že jednání probíhají.

Jak to v Litoměřicích dopadloV Litoměřicích velmi těsně vyhrálo hnutí ANO 2011. Rozdíl mezi druhou ODS je 0,1 %! Obě strany tak získaly shodný počet křesel (7) v 27-členném zastupitelstvu. Na třetím místě skončili komunisté (11 %) se třemi mandáty, dále pak ČSSD (7,8 %, 2 mandáty), Strana zelených (7,3 %, 2 mandáty), Sport a zdraví Litoměřice (6,3 %, 2 mandáty), Severočeši Litoměřice (6,2 %, 2 mandáty), TOP09 a Nezávislí (5,2 % a 1 mandát) a KDU-ČSL (5,01 %, 1 mandát).

Jak se k výzvám ke spolupráci postaví menší subjekty, zatím není jasné. „Strategii máme, ale zatím nebudeme nic prozrazovat médiím," omluvil se Petr Panaš, zastupitel za Stranu zelených.

Severočeši Litoměřice se připravují na vstup do koalice. „Jednáme se všemi, čekáme, s čím přijdou. S ODS už jsme mluvili, nyní se sejdeme s ANO. Uvidíme, na čem se shodneme a jak to nakonec dopadne. Pokud jde o KSČM, všechny tři zastupitele osobně znám. Dovedli bychom s nimi spolupracovat," uvedl Lukáš Wünsch.

Na jakou stranu se přikloní dva zástupci Sport a zdraví Litoměřice Petr Hermann a Václav Červín, je jasné. „S ANO spolupracovat nebudeme. Máme zájem jít do koalice s ODS," řekl Václav Červín. Ten je současným místostarostou v koalici s ODS.

Vyzkoušenou spolupráci s ODS už má také ČSSD, která nyní získala dva mandáty. Rozhodovat budou i další dva zastupitelé – Jiří Landa za KDU-ČSL a Martin Hrdina za TOP09.


TOP 09 o svém postoji zatím nemá jasno. „Jednání proběhla a ještě proběhnou," přiznal jediný zástupce této strany v novém zastupitelstvu Martin Hrdina. Záležet podle něj bude na tom, co ODS a ANO 2011 nabídnou. „Ve středu máme schůzi našeho širšího vedení, tam se rozhodneme, co dál," dodal Martin Hrdina.

Jedno místo v zastupitelstvu získala také KDU – ČSL. Do zastupitelstva se vrátí Jiří Landa, který si před lety vyzkoušel koalici s ODS, kde byl také místostarostou. Jeho stanovisko k současné povolební situaci se redakci nepodařilo zjistit, v neděli nezvedal telefon.

Tomáš Sarnovský (ANO 2011): „Velká koalice určitě nebude"

Tomáš SarnovskýTěsným vítězstvím skončily volby pro litoměřické ANO 2011. Hned v neděli jeho zástupci rozjeli intenzivní jednání o možné koalici, jak prozradil Tomáš Sarnovský, volební manažer strany a současně nový litoměřický zastupitel.

Jak hodnotíte výsledek voleb?
Především bych rád poděkoval všem Litoměřičanům, kteří si našli cestu do volebních místností. Zvláštní poděkování samozřejmě patří všem těm, kteří přispěli svými hlasy k volebnímu vítězství hnutí ANO. Po více než 20 letech, kdy v našem městě vítězila vždy pouze jedna stejná strana, letos poprvé dokázal v komunálních volbách zvítězit někdo jiný. Toto považuji za obrovský úspěch.

Očekával jste takový výsledek vaší strany?
Moje osobní očekávání bylo nepatrně vyšší, než byl konečný výsledek. Nicméně volby ANO v Litoměřicích vyhrálo, což byla naše priorita.

Máte představu o budoucí koalici?
Voliči rozdali karty tak, že pro sestavení koalice bude nutná spolupráce pěti či šesti subjektů z devíti zvolených. Je zřejmé, že v takovýchto podmínkách bude prosazování jakýchkoli změn velice obtížné. Musíme tento volební výsledek plně respektovat a pokusit se v rámci možností o vytvoření co nejstabilnější koalice, která bude schopná pracovat ve prospěch občanů. Vyjednávání se teprve rozbíhají. Zda se nám k tomuto podaří získat nezbytnou podporu i od některých tradičních politických stran a uskupení, které již mají nastaveny své specifické způsoby spolupráce z předchozích volebních období, nedokážu nyní odhadnout.

Jsou subjekty nebo lidé, se kterými spolupráci vylučujete?
Očekává se od nás, že nevstoupíme do velké koalice. Stávající vedení jsme v kampani kritizovali za způsob vedení města a spolupráce se současnými politickými figurami, z našeho pohledu, není možná.

Ladislav Chlupáč, současný starosta Litoměřic: „Jednání bude o lidech, ne o stranách"

Ladislav ChlupáčStarosta Litoměřic a lídr místní ODS Ladislav Chlupáč hodnotí povolební situaci v královském městě jako složitou, ale věří v utvoření koalice.

Jak hodnotíte výsledek voleb?
Blahopřeji všem, kteří ve volbách uspěli. Děkujeme voličům za projevenou přízeň i za množství preferenčních hlasů, které jsem obdržel. Velmi si jich vážím. Nyní budou probíhat jednání, která vzhledem k množství subjektů, které získaly mandát v 27členném zastupitelstvu, budou složitější, než tomu bývalo v předchozích obdobích. Věřím však, že se podaří sestavit tým lidí připravených pracovat s velkým nasazením ve prospěch města.

Čekal jste takový výsledek vaší strany?
Na základě toho, co se nám podařilo v posledních letech ve městě dokázat, jsem věřil v úspěch.

Máte představu o budoucí koalici?
Na to je ještě brzy. Bude záležet spíše na konkrétních lidech než na stranách.

Jsou subjekty nebo lidé se kterými spolupráci vylučujete?
Situace je dost složitá. Zatím nevylučujeme nikoho.