„Jeden zájezd do Nového Jičína na český pohár nás stojí 30 tisíc korun. Podobných zájezdů máme do roka třeba dvacet. Pokud chceme sportování dětí a mládeže dál udržovat, bez peněz od kraje se neobejdeme,“ řekl šéf klubu SK Volejbal Ústí nad Labem Miroslav Přikryl.

Právě on je duchovním otcem koncepce financování sportů s širokou mládežnickou základnou v Ústeckém kraji, kterou opět stejně jako před čtyřmi lety schválili krajští zastupitelé.

Osm úspěšných sportovních klubů, jejichž dospělé týmy hrají v ČR nejvyšší ligu, tak získá 15 milionů korun. „Tento ojedinělý projekt, kterým se Ústecký kraj hlásí k systematické podpoře mládežnického sportu, přináší stabilizaci tohoto prostředí, zaručuje dlouhodobou koncepční práci s mládeží a zasáhne výrazný počet mladých sportovců,“ prohlásil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Podle jeho slov je nezbytné, aby děti a mladiství sportovali.

Tisková konference a losování zápasů k 21. ročníku Mc Donalds Cupu.
Svátek fotbalu si užijí i hvězdy. Na sever míří Baroš a spol.

„Děti mají mnoho lákadel. Když přijde dítě ze školy, mnohem jednodušší je sednout si u počítače než jít na trénink se dvě hodiny fyzicky namáhat. Věřím, že až se stabilizuje situace ve vládě, tak si také ministerstvo školství uvědomí, že sport je jedna z věcí, kterou má v názvu a měl by ho výrazně podporovat,“ doplnil hejtman.

Přikryl přiblížil, že projekt financování krajských klubů vznikal skoro deset let. „V minulosti nebyla příliš vůle přispívat na sport z rozpočtu kraje. Šlo pouze o formu menších vypsaných podpor pro kluby, které systémově nevěděly, o co žádat,“ uvedl Přikryl. Nejtěžší podle něj bylo vytvořit koeficient rozdělování peněz. „Hokej je nejdražší, má největší mediální pozornost spolu s fotbalem, takže se dostal nejvýš. Ostatní kluby s tím ale nemají problém,“ sdělil Přikryl.

Kromě osmi klubů jdou do okresů peníze i jejich spolupracujícím odnožím. „Až třetinu peněz z 1,1 milionu, které od kraje dostáváme, dáváme do Litvínova, Chomutova nebo Žatce,“ podotkl Přikryl.

Ilustrační fotografie.
Hospody na Litoměřicku přežily. I na vsi

Obrovskou poptávku momentálně neeviduje ústecký volejbal jen mezi chlapci, kterých má dvě stovky. „V klubu otevíráme dívčí složku. Od května jsme přijali už padesátku děvčat. Boom zažívá také beach volejbal, který momentálně nestačíme pokrýt,“ uzavřel Přikryl.

Podpořené kluby:Dámský házenkářský klub Baník Most: 1 153 845 korun
Asociace sportovních klubů Lovosice: 1 153 845 korun
FK Teplice: 2 307 695 korun
Basketbalový klub Ústí: 1 153 845 korun
SK Volejbal Ústí: 1 153 845 korun
Basketbalový klub Děčín: 1 153 845 korun
Piráti Chomutov: 3 461 540 korun
HC Litvínov: 3 461 540 korun