Vstup do podzemní továrny Richard je už více než měsíc zabezpečený proti vniknutí zvědavců. Po prvních úpravách vstupu, které Památník Terezín nechal provést už v srpnu, někdo odstranil navařenou kovovou desku a proboural zazděnou díru v betonové stěně, kterou se dobrodruzi mohli dostat dovnitř. Ta je nyní opět zazděná. A vstup navíc hlídá kamerový systém.

Podle čtenáře Deníku Jiřího Ptáčka však lidé do Richardu stále chodí. „Na konci září jsem na vlastní oči viděl vylézat z podzemí údajně uzavřeného Richardu zástup osob, minimálně jedna výprava to byla,“ tvrdí Ptáček.

Do podzemní továrny Richard se někdo vloupal
Podzemní továrna Richard opět dobyta. Po třech týdnech od uzavření

Petr Hejna ze Severočeské bezpečnostní služby, která vstup monitoruje, ale vylučuje, že by někdo vnikl dovnitř a služba o tom nevěděla. „Zařízení je velice sofistikované a stoprocentně spolehlivé. V případě narušení vstupu do chráněného objektu vysílá informace na dispečink. Během několika minut je tam výjezdová skupina a rovněž dostává informaci i státní policie,“ říká Hejna.

Také policisté odmítají spekulace o tom, že do objektu nadále chodí zástupy zvědavců. „Je to samozřejmě dezinformace, která se šíří po internetu a nezakládá se na pravdě,“ vysvětluje vedoucí litoměřického obvodního oddělení Policie ČR Jiří Hanák. „Ve spolupráci s bezpečnostní agenturou objekt monitorujeme, zajíždí tam jak hlídka bezpečnostní agentury, tak naši policisté. O každém pokusu o vniknutí dostáváme hlášení od bezpečnostní služby,“ dodává.

Zájemci o nelegální procházku podzemím nacistické továrny Richard mají smůlu. Terezínský památník, pod něhož vstup a několik desítek metrů v podzemí patří, po několika letech uzavřel jediný veřejně dostupný vchod.
Průzkumníci mají utrum. Památník zavařil vstup do nacistické továrny Richard

Hejna však Deníku potvrdil, že v minulých dnech se někdo pokoušel vniknout do objektu přes větrací mříž, která je také elektronicky zajištěna, a poškodil zámek. Dovnitř se však nedostal, zařízení zafungovalo, jak má, a vyslalo hlášení o narušení objektu.