Přes zimu v areálu založila z biologicky rozložitelného odpadu několik tun kompostu. Dokončit se podařilo opravu střechy kulturního domu a vyměnit na něm okna. V těchto dnech se zde provádějí interiérové práce. Dům se otevře dvěma akcemi pro děti, loutkovým divadlem a maškarní besídkou.

Vražkovští mají v plánu pokračovat ve výstavbě chodníků, aby byla zajištěna bezpečnost chodců. Na část využili financí, které získali k udělení stuhy v loňské soutěži Vesnice roku Ústeckého kraje. Na zbývající úseky nyní hledají vhodný dotační titul.

„Pod Řípem bývala v minulosti na obecním zhruba hektarovém pozemku rozděleném úvozem třešňovka, kterou chceme obnovit. Nebude to lehké, v místě, které je nyní zarostlé křovisky a náletovými dřevinami, musíme postupovat v souladu s požadavky ochrany přírody, aby nebyl narušen tamní ekosystém. Znamená to jednak citlivé odstranění křoví pro výsadbu stromků a posléze například sekání trávy pomocí kosy," prozradila starostka Jaroslava Smetanová.

Obec má v zásobníku ještě jednu zajímavou akci ke zlepšení životního prostředí. V návrhu je výstavba rybníku. Krajinotvorný prvek má vzniknout na obecním pozemku a napájel by ho potok Čepel. V podmínkách je zachování nedalekého mokřadu. Zájmem Vražkovských je udržet poblíž obce zásobu vody a přilákat sem i vodní ptáky a živočichy. Vodní nádrž by také neměla mít funkci chovného rybníku.

Obě akce můžou být dobrým příkladem pro obce, které trápí nevzhledná krajina navíc s nedostatkem vody.