Nadporučík Vladimír Kosina, velitel dvanácti vojáků vypomáhajících v ústecké Masarykově nemocnici, uvedl, že úloha vojáků ve zdravotnickém zařízení je ulehčit v péči o pacienty především střednímu a nižšímu zdravotnickému personálu. „Jsme rozděleni do dvanáctihodinových směn. Sestřičkám a sanitářkám pomáháme především s hygienou ležících pacientů, jejich transportem na různá vyšetření. Pro každého z nás je to nová životní zkušenost,“ říká letecký mechanik z 21. základny taktického letectva z Čáslavi.

Na profesionální vojáky v nemocničních uniformách reagují podle zástupců Krajské zdravotní pacienti velmi dobře. „Především muži, když se dozvědí, že jsme z armády, zavzpomínají na svou základní vojenskou službu. Pacientky zase vzpomínají, jak jezdily za svými partnery do kasáren. Někdy to bývá i na delší povídání. Co mě hodně překvapilo, jak si člověk vytvoří rychle vztah k nemocnému na lůžku. Téměř každého pacienta znám jménem,“ uvádí Vladimír Kosina sloužící na covidové jednotce číslo 6, ve kterou se proměnila lůžková část neurologického oddělení.

Pozitivní na covid-19, negativní, pozitivní, negativní... Celkem pětkrát za sebou to během několika měsíců zažila pendlerka z Klatovska.
Žena onemocněla během pár měsíců covidem již popáté

Kromě historek čelí příslušníci Armády České republiky i nepříjemným momentům péče o pacienta s covid-19. „Pomáhal jsem oblékat se do ochranných pomůcek blízkým pacienta, aby se s ním mohli rozloučit před jeho smrtí. Příjemné také není, když vidíte s těžkým průběhem nemoci vrstevníky na lůžku,“ dodává šestatřicetiletý profesionální voják.

Vojáci se v nemocnicích Krajské zdravotní střídají ve čtrnáctidenních turnusech.

(kz)