SVS zásobuje vodou většinu obyvatel Ústeckého a části Libereckého kraje. Voda na severu Čech zdražuje každý rok.

„Po zohlednění všech požadavků, připomínek a reálných možností se vedení společnosti podařilo stanovit cenu vody tak, že meziroční navýšení představuje pouze 0,3 procenta, do čehož se promítla inflace, potřeba obnovy vodohospodářského majetku, nárůst ceny povrchové vody stanovené Povodím Ohře a zohlednění vývoje spotřeby vody," shrnul Hladík.

Do obnovy majetku SVS investuje pětatřicetiprocentní podíl z ceny vody. „Dalších 25 procent z ceny vody odčerpá stát a 40 procent jsou náklady na provoz včetně oprav prováděných provozovatelem," uvedl mluvčí.

Majetek je podle Severočeské vodárenské společnosti daleko za svou životností. Některé investice si vynutila legislativa Evropské unie. Potřeba zrychlit tempo obnovy zastaralého majetku podle Hladíka naráží na limity ceny vody, protože akcionáři, kterými jsou města a obce v regionu, zakotvili v podnikatelském záměru pro roky 2016 až 2020 sociálně únosnou cenu.

„Meziroční změny v ceně vodného a stočného jsou minimální, bez výrazných skoků a víceméně kopírují míru inflace. Další tlak na růst ceny vody je však mimo naši působnost. Připravuje jej stát, a to v podobě zvyšování poplatků a nastavení přísnějších limitů," uvedl ředitel SVS Bronislav Špičák.

Původně letos hrozilo skokové zvýšení poplatků za odběr povrchové surové vody od Povodí Ohře. To se však nenaplnilo a oproti roku 2016 povrchová voda nakupovaná od Povodí Ohře nezdraží o korunu za metr krychlový, ale pouze o 23 haléřů za metr krychlový.

Cena vodného i stočného dohromady stoupla v působnosti SVS za deset let o 45,5 Kč na letošních 98 korun za metr krychlový.