Christoph Schönborn  Možný budoucí papež si však regionu příliš neužil. Narodil se v lednu 1945 jako druhé dítě hraběte Huga Damiana von Schönborn a baronesy Eleonory Ottilie Hildy Marie. Rodina obhospodařovala na Litoměřicku několik statků a přebývala na zámku u Vlastislavi.

Pár měsíců po narození Christopha však byli členové rodu odsunuti z republiky a dále žili v Rakousku. Současný kandidát na papeže pak řadu let studoval, je mimojiné žákem odcházejícího biskupa Josepha Razingera.

Christoph se do Vlastislavi vrátil zatím jen jednou, v roce 2007. „Bylo to milé setkání, vzpomínám na něj ráda. Zanechal v nás dobrý dojem. Je skromný, lidský, citlivý a má hluboký vztah se svojí maminkou, která se u nás byla také podívat," vzpomíná Marie Kubíková, starostka Vlastislavi.

V obci dokonce žije Božena Větrovská, která se o malého Christopha několik měsíců ve svých šestnácti letech starala, ještě před odchodem rodiny do zahraničí. Tehdy prý všichni dítěti říkali Hugo.

„Pro jeho rodinu jsem sloužila moc ráda, protože to byli velice příjemní lidé, a hraběnka obzvlášť. Často jezdila na bílém koni za dělníky na pole," sdělila již před časem Božena Větrovská, která se narodila v Teplicích, ale dodnes bydlí ve Vlastislavi.

Na zámku pracovala jako servírka. O malého Huga se starala v době, když zastupovala chůvu. „K dítěti měli určenou sestru. Když onemocněla, byla jsem s malým Hugem já. Několikrát jsem ho vzala na procházku do lesa. Byl to hezký a moc hodný kluk," vzpomněla si Božena Větrovská.

Kandidáta na papeže Schön-borna zná i litoměřický biskup Jan Baxant. „Velice mě těší, že se narodil v naší diecézi, a rozumím tomu, že by to bylo pro nás pro Čechy, a zvláště pro litoměřickou die-cézi, vyznamenáním, kdyby se rodák z našeho kraje stal papežem. Samozřejmě že bych si ho jako papeže dovedl představit, ale v žádném případě bych nechtěl teoretizovat, spekulovat či předjímat cokoli," uvedl biskup Jan Baxant.