Příznivci burčáku se nemusejí obávat, že by jejich nápoj se zpožděním sklizně mohl chybět na slavnostech vína. „Naše Lobkowiczké zámecké vinařství připravilo pro roudnické vinobraní zhruba tisíc litrů burčáku z odrůdy Solaris, kterou pěstujeme na jednom hektaru. Jeho hrozny budeme postupně sklízet ještě tento týden,“ uvedla ředitelka vinařství Hana Líbalová.

Roudnický zámek a vinařství si po místním vinobraní mohou návštěvníci prohlédnout a ochutnat tamní vína při oblíbené akci Vinné sklepy, která je v Roudnici naplánována na 13. listopadu. Nebude na nich chybět zkušený vinař Jan Podrábský. „Spolu s dalšími malými vinaři budeme nejspíš vystavovat v prostorách Kulturního domu Říp. Sleduji spolu s manželkou vývoj hroznů na vinicích v podřipské Jeviněvsi a také u kolegy Matouška ze Slánska, u kterého je nakupuji. Také já, podobně jako kolegové, si myslím, že sklizeň začne v obvyklém termínu koncem září,“ uvedl Podrábský.

Vinaři jsou citliví na předčasné hodnocení kvality vín a termínů sklizně. Obvyklé výroky poslední dní, že sklizeň má zpoždění až tři týdny, nesdílejí s kolegy zemědělci. „My se nacházíme v obvyklém období vinařova roku na začátku podzimu, výjimkou byly minulé dva roky s tropickým létem. Termín zahájení hlavní sklizně odhaduji rovněž až na konec září. Před tím ale sklidíme ranou odrůdu Solaris,“ sdělil ředitel Žernoseckého vinařství František Kupsa.

Roudnické vinobraní, koncert skupin Slza a Wohnout.
Kapely, víno i veteráni. Vinobraní v Roudnici lákalo na lahodný mok a koncerty

Část burčáku, který ochutnají tuto sobotu návštěvníci litoměřického vinobraní, připravil vinařský nestor Vladimír Šuhájek. Hrozny z raných odrůd mu poskytl ze svého vinohradu pod Trnovany Radoslav Potůček. Ten hrozny sklízí od minulého týdne postupně, jak se upravuje cukernatost moštu. „U Solarisu jsme naměřili 22 stupňů, a to jsem úmyslně vybíral hrozny ze severní strany vinice. Loni jsem větší část úrody prodal větším vinařstvím, letos budu zkoušet zpracování hroznů ve vlastním vinařství, které mám vybaveno kompletní technologií,“ vysvětluje Potůček. Na vinohradu pěstuje pod ekologickým režimem zhruba deset moštových a na 50 stolních odrůd. „Pan Kraus z Mělníka, který mi dodal většinu sazenic, mě odrazoval, abych tak široký sortiment nezakládal, ale pro mě je to především radost. Tady mám například Moravský muškát křížený s rezistentem,“ ukazuje vinař na pěkný narostlý hrozen.

„Já burčák nepřipravuji, pěstuji víno v několika osvědčených odrůdách ke klasickému zpracování. Můj vinohrad přečkal nápor poronospory a nyní se jen obávám deštivého počasí, které může způsobit popraskání bobulí a jejich hnilobu. Při posledním měření minulý týden dosáhl obsah cukru a kyselinek u Müllera Thurgau shodně 14 stupňů. Pokud bude příznivé počasí, očekávám, že cukernatost stoupne alespoň o tři stupně, což je signál pro začátek sklizně,“ uvedl vinař Bohuslav Schoř z Libkovic pod Řípem. Ten patří k nejúspěšnějším vinařům v Čechách, co se týká oceňování vín. Jeho sbírka medailí se naposled rozšířila v srpnu o cenu z Národní soutěže vín Vinařské oblasti Čechy a v kategorii růžových vín a klaretů pro Fratavu rosé 2020, české zemské víno.