Podle Antonína Hrabkovského, který ve vinařství působí, musí být střih révy velmi pečlivý a promyšlený. „U každého keře je potřeba se rozhodnout, jak a co ustřihnout. Když se to udělá špatně, tak bude malá úroda. Když například necháte hodně takzvaných oček, bude hroznů sice hodně, ale bobule budou menší a s horší kvalitou,“ vysvětluje vinař.

S prořezáváním začali ve vinicích pod Radobýlem už na přelomu roku. Práce potrvají ještě minimálně měsíc a více, neboť na některá místa kvůli blátu nejde vstoupit.

„Loňská úroda byla lepší než v přešlých dvou letech, kdy byla velká sucha. Loni nám zase více pršelo, ale stihli jsme hrozny sklidit, než začaly hnít,“ ohlíží se Hrabkovský a dodává, že mezi speciality, které vinařství nabízí, patří například fortifikovaná vína. Lidé ho mohou znát také jako portské. Specialitou je také výroba sektu tradiční metodou kvašením v láhvi.