Oba stroje sehnali až na místě a učinili je pojízdnými. Jak se jim ovšem podařilo vypořádat se s těžkou zkouškou, hranicí do Barmy? Přinášíme další díl jejich zápisků.

„Po projetí východoasijských zemí zamířila naše výprava do Barmy. O cestování přes ni vlastními stroji je toho na internetu mnoho. Všichni píší o výletu za velké peníze. Téměř nikde ale není popsané, jestli to jde bez cestovní kanceláře a jak to celé opravdu funguje. Na barmském ministerstvu turismu a hotelů se dozvídám, že je možné získat povolení, ale žádat o něj lze jen přes cestovní kancelář. Na moje dotazy jich ale odpověděla jen malá část a většinou s nabídkou od 5 000 $ výše. Jen jedna jediná společnost se rozhodla obstarat nám povolení bez zájezdu, celkově za 300 $. Perfektní. Vyřízení povolení má trvat 30 dnů. Vše je domluvené, stačí jen zažádat. Zčistajasna ale cestovka z nabídky couvá. Prý je to moc riskantní. Na normální cestovku nemáme, ovšem s pocitem, že by to snad mohlo jít i jinak, se vydáváme na hranice. Naděje v nás byla malá, ale kdo to nezkusí…

Vespa Expedition

Na hranicích nechtějí o vstupu bez povolení ani slyšet, nefungují ani pokusy o úplatek. Připojit se k nějaké výpravě je pro nás prakticky nemožné. V nejlepších úsecích je naše rychlost kolem 60 km/h. To dělá z výletů celodenní dřinu a ani blázen by do toho s námi nešel. Přece naši výpravu nezabalíme. Máme tři možnosti: jet přes Čínu (to je podobné jako v Barmě), prodat stroje a koupit v Indii nové (to nás vrací na začátek výpravy) nebo poslat vše lodí do Indie a sami se přepravit po zemi přes Barmu. Naší volbou je loď. Cena se všemi poplatky je kolem 70 tisíc korun.

Vespa Expedition

Jedeme do Bangkoku vyřídit potřebné dokumenty. Mezitím stále ještě zkoušíme sehnat povolení pro Barmu. Vše připraveno a náhle přichází neodmítnutelná nabídka zájezd s cestovkou za stejné peníze jako poslání věcí lodí. Ale jen na pět dnů. Celkem kolem 1 500 km. Jdeme do toho. Je to výzva. Vypadá to, že budeme první, kdo přejede Barmu na Vespě a 100% první, kdo to zkusil v tuk-tuku.

Vespa Expedition

Horší ale je, že jsme nejednali přímo s cestovkou, ale s bývalým barmským průvodcem, který má své kontakty. Z nám těžko pochopitelného důvodu to celé probíhalo přes něj, včetně převodu peněz. Takže máme někomu, koho jsme v životě neviděli a nemůžeme si ho ani nijak ověřit, poslat zálohu 600 $. Není čas na rozmyšlenou, loď nám dnes odpluje. Buď anebo. Vše se v nás bouřilo…"

Podaří se cestovatelům do země nakonec dostat? Jakým způsobem? Zaplatí podivnému průvodci? Dozvíte se příští týden v dalším dílu.