„Podle aktuální situace se dá říct, že co se množství týče, tak jde o dobrý průměr. Nesmíme to ale srovnávat s loňskem, protože loni byl opravdu vynikající, výrazně nadprůměrný rok. Pokud se vydaří podzim a nepřijdou nějaké plískanice, které by mohly přinést plísně, tak doufáme v dobrý ročník. Odhadovat cukernatost by bylo zatím věštění a do toho se pouštět nechci. V zásadě se dá říct, že s postupujícím teplým létem mají větší šanci rané odrůdy,“ říká František Kupsa z Žernoseckého vinařství.

„Na jaře trochu zapršelo, takže základ vláhy ze kterého rostliny čerpaly, tu byl,“ doplnil ho Petr Kupsa ze stejného vinařství.

Teplo prospívá

„Na našem vinařství jsme letos potřebovali minimum postřiků, neukázalo se moc škůdců a problém nebyl ani se špačky. Osobně si tipuji, že pokud se vydaří září, tak na našich vinicích by se mohly povést burgunské odrůdy. Čím dál větší naději dávám i do ryzlinků, kterým současné počasí vyloženě prospívá. Byť zatím jsem moc rád za to, že se nám škůdci vyhnuli, už zítra to může být všechno jinak,“ dodal Dalibor Mikulenka z Rodinného vinařství pod Třešňovkou.

O zavedení přívozu mezi Malými a Velkými Žernoseky v rámci aplikace DÚKapka se stále jedná.
Krajskou aplikací přívoz v Žernosekách nezaplatíte. Chybí terminál

Hned několik oslovených vinařů si sice pochvalovalo prozatímní teplé léto, ale vzápětí padly chmurné věty o tom, že všeho moc škodí a nedostatek vody může být pro vinice fatální. „Réva sice má dlouhé kořeny, to je pravda, ale ve zdejším rozpukaném opukovém podloží taky nedosáhne všude,“ potvrzuje obavy Mikulenka.

Příroda může ničit i na poslední chvíli

„Já se o víno nebojím, tady bylo vždycky dobré. Je pravda, že čas od času kvalita kolísá, ale vždycky se najde odrůda, která je v pohodě. Když ne ve Velkých Žernosekách, tak v Malých,“ komentuje to parta cyklistů čekajících na přívoz mezi zmíněnými obcemi. Chtějí se stavit na víno u Zdeňka Vybírala, který vyrábí víno ve vinařství svatého Tomáše.

Spánek na slunci může přinést nepříjemné zdravotní komplikace.
Úžeh není úpal. Poznejte rozdíl a způsob, jak se vyhnout letním potížím

„Pravdou je, že pokud to nemáte ve sklepě, tak nemůžete na sto procent říct, jestli se víno povede. Ale už teď je jasné, že násada je dobrá, sprchlo, když se tvořily bobule. Zatím se tvoří objem a ten vypadá opravdu hodně dobře. Teď během srpna se začne tvořit kvalita, pokud bude příliš sucho, tak ten předstih, který jsme díky ideálnímu počasí získali, můžeme ztratit,“ konstatoval Vybíral. Jeho vinařství produkuje nejvíc rulandské šedé a rulandské modré a to v různé cukernatosti, včetně přívlastkových vín.

„Zažil už jsem situaci, kdy těsně před sklizní přišly kroupy a spousta práce a kvalitních hroznů přišla vniveč. V té době už jsem věděl, že jak na výtěžnost, tak na cukernatost bude dobrá úroda. Stačila jedna blbá bouřka a bylo po nadějích,“ vzpomíná Vybíral do chvíle vinařského zklamání.