Český skauting slaví sto let od doby, kdy jej na naše území z Anglie přivezl Antonín Benjamin Svojsík. Kdo skauting nezná, může mu připadat jako podivínství skupiny zálesáků v béžových košilích s uvázanými šátky hnědé či oranžové barvy. Co však skauting znamená doopravdy a co může dětem přinést, prozradil vedoucí střediska Junák v Litoměřicích a vedoucí oddílu Severská dvojka Pavel Hájek.

Nejprve se zkusme zastavit u výročí sta let –  mohl byste připomenout původ skautingu?
Zakladatelem skautingu je Robert Baden-Powell, anglický voják. Ten skauting v podstatě vymyslel. Jeho myšlenka se pak během několika málo let rozhořela po celé Evropě a následně i do celého světa.

Na čem je myšlenka skautingu vlastně založená?
Baden-Powell přistupoval k dětem jako k lidem, jako k plnohodnotnému člověku. Učil je úctě, přátelství a zodpovědnosti. Když k dětem takto přistupujete,  velice to respektují a oceňují. To je jeden z nejdůležitějších prvků skautingu – přistupovat ke každému jednotlivci jako k člověku, rovnocenným způsobem. Nerozlišuje se – ty jsi dítě, já jsem dospělý. Jiné dětské organizace takový přístup k výchově nechtěly přijmout a radily Badel-Powellovi, aby raději zůstal u své profese. Rozhodl se tedy skautské hnutí založit sám. A povedlo se mu to – během několika let se ze skautingu stal světový fenomen. Velice interaktivním způsobem nabízel dětem věci, které je zajímaly. Tím se pak děti přibližují světu dospělých.

A Čechy?
Do České republiky přivezl skauting pan profesor Svojsík, učitel a velký sokol. Nakloněno mu bylo mnoho významných osob z řad inteligence. Založil v Čechách novou organizaci, která dokázala přežít až do dnešních dnů. A to i přes nepřízeň období druhé světové války a totality, kdy skauti přežívali pouze v malých „zakuklených" oddílech a jejich prozrazení znamenalo veliké nebezpečí.

Na jakých hodnotách je  skauting založen?
Být poctivým čestným člověkem s přímým jednáním, být tolerantní, mít úctu k sobě i druhým, dokázat se prosadit, pomáhat, mít rád svou vlast – to jsou hlavní hodnoty a myšlenky skautingu.

Co dělají dnešní skauti?
Snažíme se co nejvíce pobývat v přírodě. Děti se seznamují s okolím, učí se orientaci, různým dovednostem, které jsou v přírodě důležité. Časté jsou víkendové výpravy, letní a jarní tábory. I v této době má skauting co dát. Je to jakási protiváha dnešnímu přetechnizovanému světu.

Svět dnes dává dětem na výběr mnoho možností, jak využít svůj volný čas. Velká část dětí volí spíše pasivní činnosti. Co jim nabízíte vy, čemu je učíte?
Učíme je být v kolektivu, snažit se pochopit jeden druhého a spolupracovat. To je velice důležité. Pracujeme systémem družin, kdy menší skupinky dětí jsou více schopné se semknout. Klademe důraz právě na spolupráci a vzájemnou pomoc, tím se od jiných aktivit odlišujeme. Snažíme se, aby měl každý šanci v něčem vynikat. Poznáváme s dětmi přírodu – stromy, květiny, učíme je orientaci i zručnostem. To je následně v běžném kolektivu činí výjimečnými. V dětech tak roste sebejistota. Děti se také učí samostatnosti – například tábory stavíme všichni společnými silami, na zelené louce. Děti pak mají z výsledku své práce radost – svým rodičům ukazují, co si sami postavili, co vybudovali.Vše, čím jsme prošli, nás ovlivňuje. Skauting v lidech zanechává spoustu pozitivních hodnot.

Kde mohou lidé vidět skauty pomáhat?
Každý rok provádíme ekologické brigády. Například každý podzim ve spolupráci s městem Litoměřice uklízíme od odpadů prostor od krematoria k Radobýlu. Spolupracujeme i s Českým svazem ochránců přírody. Na Vánoce skauti pořádají Betlémské světlo. Chrání jej a roznášejí nejen do rodin, ale také do hospiců, domovů důchodců, ústavů a podobně.