Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaříme jako doma, říkají kuchařky ze školních jídelen v kraji

Ústecký kraj - Jídelna v Lovosicích se jako jediná v Ústeckém kraji pyšní certifikátem Zdravá školní jídelna!

16.5.2017 2
SDÍLEJ:

Příprava jídla v CŠJ LitoměřiceFoto: Deník/Václav Sedlák

Vaří bez polotovarů, zdravě, kvalitně. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Řadě dospělých lidí, kteří v jídelnách jako děti obědvali, se nevybaví příliš pěkné vzpomínky. „Dali nám na talíř rozvařený houskový knedlík zalitý jogurtem a prezentovali to jako ovocné knedlíky,“ nerada vzpomíná sedmadvacetiletá Lucie na jídelnu jedné ze základních škol v Děčíně.

To už ale v dnešní době téměř neplatí. Řada škol nabízí stravu pestrou a studenti si mohou vybírat i z více jídel. Tak je to například i na děčínské průmyslovce.

SUROVINY NEOPAKOVAT

„Jídelníček skládáme tak, aby se suroviny neopakovaly, aby byla obsažena zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny… Jako doplněk k obědu dáme raději ovoce než sladkosti,“ uvedla kuchařka průmyslové školy Jitka Kučerová s tím, že si strávníci mohou vybrat ze dvou jídel, kam zařazují také lehčí jídla, jako saláty, či naopak jídla sladká pro ty, kteří je mají rádi. „Vaříme, jako bychom vařili doma,“ doplňuje Jitka Kučerová.

Certifikátem Zdravá školní jídelna se pyšní jako jediná v kraji centrální školní jídelna v Lovosicích. Ale i další školní jídelny v kraji nabízí zdravá jídla. Litoměřická centrální školní jídelna například myslí i na strávníky na dietě.

JÍDLA BEZ LEPKU

Kromě jídel se sníženým obsahem lepku vaří i nízkokalorická jídla. Jana, studentka teplického gymnázia, chodí do jídelny dobrovolně. „Je to asi jako v každé jídelně, něco se dá jíst a něco dobré není, ale nestěžuju si,“ říká s tím, že mnoho jejích spolužáků volí raději nudle u Vietnamců nebo kebab. Zdravou stravu se rozhodli nabízet i dětem v děčínské soukromé škole Svět. Ta je registrována v programu Skutečně zdravá škola.

„Pro naše děti chystáme vlastní svačiny, obědy nám dováží dodavatel. Snažíme se, aby děti dostávaly zdravou a kompletní svačinku. K její přípravě používáme základní suroviny, tedy žádné polotovary,“ uvedla ředitelka školy Martina Edrová.

„Základ našich pomazánek tvoří pomazánkové máslo a tvaroh přímo od výrobce. Nejoblíbenější jsou naše domácí pomazánky. K nim dostávají děti zpravidla chléb nebo celozrnné pečivo přímo z pekárny,“ doplňuje Edrová.

Autor: Jitka Vepřovská

16.5.2017 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
70

ANKETA: Zrušili byste imunitu poslanců?

1.A ze Základní školy Ostrovní ve Štětí.

Naši prvňáci: ZŠ Ostrovní a ZŠ Školní ve Štětí

Kulináři všech zemí se spojili. Umění ukážou v Litoměřicích

Litoměřice - Výstaviště provoní speciality osmi světových kuchyní.

Fasáda ZŠ Antonína Baráka v Lovosicích je dokončená

Lovosice – Práce na zateplení a fasádě Základní školy Antonína Baráka jsou dokončené a škola tak konečně získala důstojný kabát.

ANKETA: Zrušili byste zákaz kouření v restauracích?

Ústecký kraj - Patnáct zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím osmi stran v Ústeckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Kapucínská ulička je roky zavřená. Teď by v ní mohli chodit turisté

Litoměřice - Místní podnikatel volá po zprůchodnění uličky v historickém centru Litoměřic. Radnice jeho návrh posuzuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení