VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaříme jako doma, říkají kuchařky ze školních jídelen v kraji

Ústecký kraj - Jídelna v Lovosicích se jako jediná v Ústeckém kraji pyšní certifikátem Zdravá školní jídelna!

16.5.2017 2
SDÍLEJ:

Příprava jídla v CŠJ LitoměřiceFoto: Deník/Václav Sedlák

Vaří bez polotovarů, zdravě, kvalitně. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Řadě dospělých lidí, kteří v jídelnách jako děti obědvali, se nevybaví příliš pěkné vzpomínky. „Dali nám na talíř rozvařený houskový knedlík zalitý jogurtem a prezentovali to jako ovocné knedlíky,“ nerada vzpomíná sedmadvacetiletá Lucie na jídelnu jedné ze základních škol v Děčíně.

To už ale v dnešní době téměř neplatí. Řada škol nabízí stravu pestrou a studenti si mohou vybírat i z více jídel. Tak je to například i na děčínské průmyslovce.

SUROVINY NEOPAKOVAT

„Jídelníček skládáme tak, aby se suroviny neopakovaly, aby byla obsažena zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny… Jako doplněk k obědu dáme raději ovoce než sladkosti,“ uvedla kuchařka průmyslové školy Jitka Kučerová s tím, že si strávníci mohou vybrat ze dvou jídel, kam zařazují také lehčí jídla, jako saláty, či naopak jídla sladká pro ty, kteří je mají rádi. „Vaříme, jako bychom vařili doma,“ doplňuje Jitka Kučerová.

Certifikátem Zdravá školní jídelna se pyšní jako jediná v kraji centrální školní jídelna v Lovosicích. Ale i další školní jídelny v kraji nabízí zdravá jídla. Litoměřická centrální školní jídelna například myslí i na strávníky na dietě.

JÍDLA BEZ LEPKU

Kromě jídel se sníženým obsahem lepku vaří i nízkokalorická jídla. Jana, studentka teplického gymnázia, chodí do jídelny dobrovolně. „Je to asi jako v každé jídelně, něco se dá jíst a něco dobré není, ale nestěžuju si,“ říká s tím, že mnoho jejích spolužáků volí raději nudle u Vietnamců nebo kebab. Zdravou stravu se rozhodli nabízet i dětem v děčínské soukromé škole Svět. Ta je registrována v programu Skutečně zdravá škola.

„Pro naše děti chystáme vlastní svačiny, obědy nám dováží dodavatel. Snažíme se, aby děti dostávaly zdravou a kompletní svačinku. K její přípravě používáme základní suroviny, tedy žádné polotovary,“ uvedla ředitelka školy Martina Edrová.

„Základ našich pomazánek tvoří pomazánkové máslo a tvaroh přímo od výrobce. Nejoblíbenější jsou naše domácí pomazánky. K nim dostávají děti zpravidla chléb nebo celozrnné pečivo přímo z pekárny,“ doplňuje Edrová.

Autor: Jitka Vepřovská

16.5.2017 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Technici v ostatních průmyslových oborech jinde 20 000 Kč Technici v ostatních průmyslových oborech jinde neuvedení technik výroby - trenér. Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: výpis z rejstříku trestů. Středoškolské vzdělání nejlépe technického směru. Způsob kontaktování zaměstnavatele: telefonicky, e-mailem.. Pracoviště: Kos wire europe s.r.o., Siřejovická, č.p. 1212, 410 02 Lovosice 2. Informace: Jana Tomčalová, +420 416 916 713. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 22 456 Kč Svářeči svářeč kovů. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22456 kč. Volných pracovních míst: 24. Poznámka: místo výkonu práce Lhotka nad Labem č.p. 86, 410 02 Lovosice 2 a Račice, 411 08 Štětí. Jedná se o stavbu a výrobu plavidel., Požadujeme:, - vyučen v oboru - může být nahrazeno délkou praxe a zkušenostmi z oboru - individuální posouzení, - osvědčení o kvalifikaci svářeče (diplom, průkaz, osvědčení, atest, kurzy, apod. , - praxe v loděnicích - výhodou, - práce v otevřených i zavřených prostorách loděnice za každého počasí, - práce fyzicky náročná, - různé typy svařování ., První kontakt telefonicky a e-mailem.. Pracoviště: Barkmet, a.s., provozovna lhotka nad labem, 410 02 Lovosice 2. Informace: Ilona Abrahámová, +420 775 381 003. Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 18 000 Kč Úředníci ve skladech skladník, řidič - B. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Skladník, řidič skuoiny B. Požadujeme spolehlivost, pracovitost, svědomitost, zodpovědnost. Způsob kontaktování změstnavatele: e-mailem.. Pracoviště: Hartex cz s.r.o., Českolipská, č.p. 325, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Romana Cihlářová, +420 416 731 177,602 340 332. Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 15 000 Kč Ostatní pracovníci pro přípravu rychlého občerstvení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: prožná pracovní doba nebo turnusová pracovní doba. Příprava, zpracování a prodej kebabu. Manipulace s těžkým mraženým polotovarem (25-45 Kg). Způsob prvního kontaktu e-mailem nebo telefonicky.. Pracoviště: Lezzet s.r.o., provozovna roudnice nad labem, Špindlerova třída, č.p. 804, 413 01 Roudnice nad Labem. Informace: Namig Aghayev, +420 776 774 677.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Adama Lacko (vlevo) a David Vršecký.

Buggyra se vydala do prostoru kryptoměn

Videosouhrn 21. srpna 2018

Pochod proti ruské agresivitě a šok ze žraloka: prohlédněte si videa dne

FOTO: Stadion podruhé nestačil na pražskou Slavii

Litoměřice - Odveta Litoměřic se Slavií nabídla jen tři branky. Aktivní a bruslivé utkání rozhodli brankáři, Stadion padl 1:2.

Na obyvatele severních Čech čekalo před 50 lety děsivé probuzení. Začala okupace

Severní Čechy - Bratrská pomoc spřátelených armád. Tak komunisté dlouhých 20 let přezdívali regulérní okupaci, kterou vojska Varšavské smlouvy utnula Pražské jaro. Do severních Čech tehdy pronikly dvě armády: 20. gardová armáda a 1. gardová tanková armáda. 

V soutěži Vesnice roku opět vládlo Litoměřicko

Litoměřice - Také ve 24. ročníku soutěže Vesnice roku Ústeckého kraje, který byl vyhodnocen minulý pátek, 17. srpna, měl okres Litoměřice největší obsazení.

Kebab se salmonelou může být kdekoliv. Výrobna zásobovala široké okolí

Dubí, Ústecký kraj - Státní veterinární správa (SVS) nařídila na základě kontroly u zpracovatele v Dubí stažení více než tuny polotovaru pro přípravu kuřecího kebabu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT