Je možná roztomilé zapojit mazlíčky do vánočního života rodiny, rozhodně by však neměli dostávat k jídlu to, co jedí lidé. Mnohdy totiž dostávají sladkosti, žrádlo s kostmi, dokonce i rybími. Dokážou se přecpat podobně jako lidé, kteří dělají o Vánocích klasické dietní chyby. Psi ani kočky nesnesou koření, kterým si dochucujeme jídla. Běžné jsou potom průjmy, koliky a u starších zvířat i infarkty.

„Normálně našeho psa krmíme granulemi, letos jsme mu ale chtěli dopřát a dostal o Štědrý den kuřecí řízek. Už druhý den se pereme s průjmem a není to vůbec příjemné,“ přiznává Jana z Roudnice nad Labem.

Úřad bude dražit zabavené Porsche 911 GT3
Podvodníci krátili daně a přišli o Porsche 911 GT3. Zapojíte se do dražby?

Pro zvířata jsou nevhodné sladkosti, zejména čokoláda, která je může dokonce i zabít. Obsahuje totiž látky, které psi neumí vyloučit. Desetikilového hafana může podle veterinářů zabít už 90 gramů čokolády na vaření.

„Psy bychom měli i ve vánoční době krmit tak, jak jsme zvyklí po celý rok. Pokud už mu však chceme dopřát, tak s rozvahou. Stravu jím můžeme zpestřit psími pamlsky, které jsou pro ně přímo určené a nijak jim neuškodí. Vhodný je také dostatek zdravého pohybu,“ radí veterinář Peter Lizoň ze Štětí.

Hlučný ohňostroj zvířata stresuje

Velký problém domácím mazlíčkům přinášejí o vánočních svátcích všudypřítomné petardy a rachejtle. Psi trpí strachem z bouřky, protože mají čtyřnásobně vyvinutější sluch než lidé. Podobný strach zažívají i během silvestrovských ohňostrojů. Na trhu jsou různé preparáty na uklidnění. Je třeba je ale podávat dopředu, s předstihem.

„Psa bychom měli v čase dělobuchů držet co nejvíce v klidu a chodit jen na nezbytně dlouhé procházky. Během silvestrovské noci by s ním měl vždy být známý člověk, kterému důvěřuje a tišit ho a uklidňovat,“ doporučuje Lizoň.

Noční požár v Křešicích na Litoměřicku zdevastoval celý byt.
FOTO: Noční požár v Křešicích zdevastoval celý byt. Žena skončila v nemocnici

Záleží totiž na tom, jak se majitel ke zvířeti chová. Jestliže vyzařuje stres, přenese ho i na něho. Zvíře, ač normálně klidné, které je vystavené stresu, může být následně nebezpečné i lidem. „V prosinci jsou časté případy pokousání od psů, kteří ve stresové situaci mohou zaútočit, a to i na svého majitele,“ potvrzuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Zatoulaný pes, který se při výbuchu petardy utrhl majiteli z vodítka, je potom ten lepší případ.

Když se váš pes zatoulá, je dobré nejprve se porozhlédnout po okolí a následně se vydat domů. Psi si totiž cestu k domovu velmi dobře pamatují a bývá to první místo, kde hledají bezpečí. Pokud svého chlupáče nenajdete ani zde, obraťte se na městskou policii, která často vykonává odchytovou službu, nebo na útulky. „Za léta mapování zvířat v Litoměřicích jsme si vytvořili systém, díky kterému velké množství zvířat vracíme zpět majiteli,“ říká provozovatelka Psího domova v Řepnicích na Litoměřicku Miluše Maskulanisová.

Začalo mrznout a myslivci zintenzivnili přikrmování zvěře.
FOTO: Ovesné vločky či seno. Myslivci na Litoměřicku v zimě dávají zvěři krmení