„Od samého začátku s tím nesouhlasím. A to s podmínkami, s projektem, ani s tím, že výstaviště bude společnosti pronajato na 20 let,“ reagoval na schválení Jaroslav Tvrdík (NK), kterého lze považovat za opozičního politika a kritika ve věci nového nájemce výstaviště Zahrada Čech.

„Chci to znovu zdůraznit. Město majetek výstaviště do nové společnosti nevkládá,“ zopakoval litoměřický místostarosta Karel Krejza (ODS).

Oproti předchozímu konceptu společenské smlouvy, který byl součástí výběrového řízení, se ta nově schválená změnila. Deník ji má k dispozici.

Například místo 2 + 2 jednatelé bude jen jeden za město a jeden za Expo CZ. Těmi jsou Václav Červín (SZ) a Petr Skřivánek (Expo CZ). Do uzavírání obchodů a nakládání s majetkem do půl milionu mohou jednat samostatně. Dozorčí rada má šest členů: Zdeněk Bezděka (ODS), Ivo Elman (ODS), Petr Pinka (NK), Zdeněk Dušek (KSČM), Lukáš Znojemský (ČSSD), Miloš Náprstek (spoluvlastník Expo CZ).

Obchodní podíl je stanoven půl na půl s tím, že Město Litoměřice vloží peněžitý vklad ve výši 100 tisíc korun a Expo CZ vloží 10 milionů.

„Obchodní podíl nebo jeho část je převoditelný jak na jiného společníka, tak na jinou osobu, vždy však se souhlasem valné hromady (vlastníci pozn. red.). Obchodní podíl se dědí a může být předmětem zástavního práva podle přísl. ustanovení obchodního a občanského zákoníku,“ stojí ve společenské smlouvě.

A kdo ovládá Expo CZ, jedinou firmu výběrového řízení? Účelově založenou firmu vlastní Gardenline s.r.o., fyzická osoba Ing. Radek Luka a MAAD Group s.r.o.


Místostarosta Litoměřic a jednatel nově zakládající firmy Zahrada Čech s.r.o. Václav Červín (SZ) říká:

„Společnost si výstavy bude dělat sama“

Místostarosta Václav Červín se na práci jednatele provozovatele výstav Zahrada Čech těší. „Areál bude celoročně přístupný, zatímco doteď je to jen pár dní do roka,“ slibuje.

Proč zrovna vy budete jednatelem?

Pan starosta Chlupáč a ostatní místostarostové jsou ve statutárních orgánech dalších městských společností, jako je například 1. Geotermální Litoměřice. Mám na radnici na starost životní prostředí a další činnosti, tak jsme se takto dohodli.

Oproti původnímu návrhu 2+2 je nakonec počet jednatelů 1+1. Proč ta změna?

Diskutovalo se o tom a dospělo se k názoru, že shoda mezi dvěma jednateli je snazší než mezi čtyřmi.

Každý z vlastníků firmy má 50 procent. Jste vlastně teoreticky neodvolatelný.

Vím, na co narážíte. To neznamená, že když nebudu například po skončení tohoto volebního období znovu kandidovat nebo nebudu zvolen do zastupitelstva, že bych byl neodvolatelný a jednatelem byl navěky. Pokud podobná situace nastane nebo se zastupitelé rozhodnou, že chtějí změnu, tak se vzdám pozice jednatele.

Na jak dlouho bude uzavřena smlouva o pronájmu mezi městem a společností Zahrada Čech s.r.o.?

Na dobu dvaceti let.

Bude v té smlouvě o pronájmu zakotveno například předkupní právo na koupi areálu nebo části výstaviště?

To určitě ne. Město si areál ponechá a není předpoklad, že by nebylo výhradně jeho.

Zahrada Čech s.r.o. nyní bude hledat ředitele?

Ano, společnost bude mít výkonného ředitele, zatímco jednatele mají spíše funkci dozorčí. Budeme mít zaměstnané lidi, kteří se budou věnovat výstavnictví, zahradnictví, dětskému koutku. Těch činností je mnoho.

To znamená, že počítáte s tím, že si výstavy budete provozovat sami?

Ten předpoklad, že si Zahrada Čech s.r.o. bude jednotlivé výstavy provozovat sama, tady je. A to jak Zahradu Čech, tak ostatní tematické.