Společnost Třebívlické zámecké vinařství totiž po přibližně sto letech obnovuje vinice v okolí Třebívlic, současně intenzivně buduje sídlo společnosti a sklepní hospodářství na okraji obce.

„Letošní úrodu bychom chtěli zpracovat v nových prostorech. Sklepy by v době, kdy budeme sklízet, měly být dokončené, a to včetně technologie. Vína z letošní sklizně však nepůjdou do prodeje, ani do lahví, je potřeba technologii nejprve otestovat, zavínit sudy a podobně. Celý komplex by měl být kompletně dokončený v létě příštího roku. Po levé straně u silnice k obci budou sklepy, degustační místnost, několik restaurací, prodejna a další zařízení. Po pravé straně pak technické zázemí, sklady a garáže pro techniku,“ přibližuje Jan Dienstl, zástupce investora.

V současné době vinařství obhospodařuje 35 hektarů převážně mladých vinic. Cílem však je zpracovávat úrodu ze čtyřiceti hektarů, čímž se zařadí k největším výrobcům vína na Litoměřicku.

„Odrůdová skladba je typická pro tuto oblast, tedy Tramín, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, rulandy, Muškát moravský a další,“ prozradil Miloslav Kopecký, ředitel vinařství.

Jak upozornil Jan Dienstl, ještě v 19. století bylo v okolí Třebívlic zhruba sto hektarů vinic. Ty postupně likvidoval révokaz. Poslední pětihektarová vinice byla zrušena v roce 1900.

Panenskou sklizeň na nových vinicích tu měli v loňském roce, většina hroznů však šla na prodej bez zpracování. Z menší části úrody pak připravili burčák u příležitosti obnovení tradice zdejšího vinobraní. Tak tomu bude i v letošním roce. Na vinobraní, které se koná poslední víkend v září, tak bude možné ochutnat burčák vyrobený ze zde vypěstovaných hroznů.

„Při výrobě chceme jít cestou kvality, nikoliv kvantity. Naše vína by měla být na špičkové úrovni, nepůjdeme po velkých výnosech na vinicích, keře chceme méně zatěžovat a docílit tak mimořádných vín. Dominovat budou samozřejmě přívlastková vína,“ řekl Miloslav Kopecký.