Záměr zasadit strom místo instalace sochy, busty či pojmenování ulice nebo parku, jako originální počin ocenil zejména Horáček. Ten při proslovu opět potvrdil, že je zkušeným textařem, který umí pocity umělecky vyjádřit.

„Myslím, že by Václava  strom potěšil.  Protože ať už máme jakékoliv politické názory a ať už s Havlovou politickou činností souhlasíme nebo ne, tak se stromem nesouhlasit nikdo nebude," uvedl s tím, že zasadit strom jako symbol života je lepší než ho proměnit v kamennou legendu připomínanou jen v čítankách.

„Teď je strom ještě malý, ale třeba za 50 let bude dávat krásný stín. A až budou okolo chodit naše děti a naši vnuci, tak si třeba vzpomenou, že svět je lepší než býval i díky Václavu Havlovi," uzavřel.

Na exprezidenta vzpomínal i Michael Kocáb.  Právě on vloni v prosinci spoluorganizoval vzpomínku na Havla včetně plavby lodí z Prahy do Děčína.

Podle roudnického starosty Vladimíra Urbana je strom ideální vzpomínkou na Havla. „Přemýšleli jsme na radnici, co po něm pojmenovat. Nakonec jsme se rozhodli pro lípu a myslím si, že jsme udělali dobře," dodal.

Havel zemřel po dlouhé nemoci 18. prosince loňského roku. V Litoměřicích pojmenovali po bývalém prezidentovi park a byla v něm instalována i busta.