Realizace se začala odvíjet už loni, ale původní místo v areálu ZŠ Školní nedoporučil statik, stejně jako ukotvení konstrukce na stěnu zimního stadionu. Pro postavení samonosné volně stojící stěny bylo třeba nejprve vybudovat železobetonový základový pás mezi jižní stěnou zimního stadionu a volejbalovým hřištěm. Z toho důvodu musel být původní rozpočet navýšen. Základy byly postaveny už loni a zhotovitel, společnost MAKAK climbing z Jablonce nad Nisou, přistoupil k montáži ocelové konstrukce hned, jak to dovolilo počasí.

„V současné době na ni již montujeme kompozitové panely imitující povrch skály, doplněné o zhruba 800 lezeckých chytů vždy v barvách pro několik cest různé obtížnosti. Lezecké profily jsou z části kolmé, uprostřed převislé až o dva metry. Konstrukce bude vybavena stříškou," uvedl Petr Bambušek, projektant zhotovitele.

Roudničané tak získají další prvek do sportovního centra v silně zabydlené části města. Zařízení může pomoci i k rozšíření členské základny roudnického horolezeckého klubu. „Dohodli jsme se s tělocvičnou jednotou Sokol na pronájmu části objektu v sousedním areálu Tyršova stadionu, který bude sloužit dočasně jako sociální zázemí pro uživatele lezecké stěny," vysvětlil Vladimír Urban, starosta města.

Lezecká stěna ale není jediným sportovním zařízením, které se letos v podřipské metropoli buduje. Sokol dokončuje na Tyršově stadionu volnočasové hřiště vhodné svým vybavením nejen pro děti, ale třeba i pro seniory. Na jeho výstavbu přispěla jedním milionem korun Nadace ČEZ, 130 tisíc investovala tělocvičná jednota, která ho chce slavnostně otevřít 1. června.

„Další stavba byla zahájena v těchto dnech v místní části Bezděkov. Dětské hřiště, které tu dosud chybělo, vyroste na travnaté ploše zhruba 3,3 aru a bude vybaveno sedmi hracími prvky. Zhotovitel použije při stavbě jako hlavní materiál akátové dřevo. Přírodní charakter tomuto zařízení navodí nově vysázené živé oplocení," doplnil mluvčí města Jan Vancl.