Záhada. Tak hodnotí vedení města i muzea pojmenování roudnického ostrova na aplikaci Google Maps. Na „neznámý“ Ostrov Claudie Stublera upozornil básník Milan Děžinský ve své sbírce Obcházení ostrova, kterou zdobí čerstvá cena Magnesia Litera.

Roudnický ostrov je na aplikaci Google Maps pojmenován jako Ostrov Claudie Stublera.Zdroj: Google Maps

„Není to osoba, kterou by si někdo vybavoval ve vztahu k městu,“ říká o Stublerovi mluvčí radnice Jan Vancl. „Slyším to jméno poprvé v životě,“ diví se i zástupkyně ředitele Podřipského muzea Ilona Trefná.

„Název jsem slyšel prvně před několika týdny, kdy se mě na něj dotazoval kolemjdoucí na nábřeží,“ uvádí Petr Plessney, technicko-provozní náměstek roudnického závodu Povodí Labe, v jehož správě ostrov je.

Okresní soud v Litoměřicích, ilustrační foto.
Bývalý starosta Hrobců podle policie čachroval s obálkami

S názvem uvedeným na Google Maps přitom pracují další subjekty na internetu, například portál ikatastr. Podle básníka Děžinského vygeneroval Google jméno omylem, nebo ho do mapy internetového giganta někdo vpašoval.

Lavka s restaurací na ostrově.Zdroj: Archiv Podřipské muzeumS původem označení si po otázce Deníku nyní lámou hlavy v ústředí Googlu v kalifornském Mountain View. „Vyžádali si podklady, dívají se na to, ale určitou dobu to potrvá,“ informuje Alžběta Houzarová z českého oddělení internetové společnosti.

O tom, zda je název skutečně chybný, zatím jasno není. Exředitel Povodí Labe Jindřich Zídek si prý vybavuje starou rakousko-uherskou mapu, kde se jméno Ostrov Claudie Stublera objevilo. Najít ji ale zatím nemůže.

Podle Evy Vorobelové z oddělení aktualizace katastru nemovitostí litoměřického pracoviště katastrálního úřadu však v naskenované archivní mapě z roku 1840 ostrov žádné jméno nenese. „V mapě z roku 1888 je tužkou připsán název Nad skalami,“ vysvětluje Vorobelová.

Katastrální mapa uvádí místo pouze jako „Ostrov“. Tak ho znají i Roudničané. Něco jim říká leda ještě označení Lobkovický nebo Slavičí ostrov, případně ostrov Císařovny.

Vyhlídkové lety v rámci Řípské pouti.
Proleťte se nad Řípem vrtulníkem

Jak poukazuje Děžinský v rozhovoru pro nový Týdeník Litoměřicko, Roudničané ostrov už dlouhou dobu pouze obcházejí. Povodí Labe jim na něj z bezpečnostních důvodů zamezilo vstoupit. „Dnes se na ostrov díváme ze všech stran, ale nemůžeme na něj. Obcházíme ho,“ popisuje Děžinský.

V názvu své oceněné sbírky poukazuje právě na tento fakt. Nebylo tomu tak vždycky. „Kdysi tam bývala plovárna, lidé na ostrov po lávce chodili na nedělní procházky,“ připomíná básník.

Pravěk kopanéOstrov v Roudnici nad Labem byl vyhledávanou lokalitou pro odpočinek místních. Je známý i tím, že se tu roku 1887 odehrál první fotbalový zápas nejen v české historii, ale i v historii celého Rakouska-Uherska.