Pokles hodnot nepředpokládají, na mnoha stanicích má naopak koncentrace stoupající tendenci. Vysoké hodnoty ozonu mohou být komplikací pro lidi s dýchacími problémy, pro děti a starší osoby. Měli by omezit pohyb venku.

"Při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti," uvedli meteorologové ve zprávě.

Podle Štefana Handžáka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byly hodnoty překročeny jen krátkodobě ve středu mezi 16. a 17. hodinou, meteorologům ale i tak zákon ukládá smogovou situaci vyhlásit. "Očekáváme, že podobné to bude i ve čtvrtek, kdy by zvýšené hodnoty mohly vydržet i déle," řekl Handžák.

Ilustrační foto
Teplotní rekordy padly jen v Ústeckém kraji. Doprovodily je silné bouřky

Přízemní ozon vzniká chemickými reakcemi mezi oxidy dusíku a těkavými organickými sloučeninami, k jakým může docházet za horkých letních dnů, zvláště pokud jsou spojené s bezvětřím. Na jeho vzniku se podle Handžáka podílí také výfukové plyny, proto se s nadměrným množstvím ozonu potýkají spíše města a průmyslové aglomerace.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje v případě, že koncentrace ozonu alespoň na jedné stanici v daném území překročí 180 mikrogramů na metr krychlový. Tento limit překročila nejvyšší naměřená čísla jen lehce. K takzvané varovné prahové hodnotě, která je 240 mikrogramů na metr krychlový, se zdaleka neblíží.

K nově vysazeným stromům v ulici 5. května byly instalovány zavlažovací vaky. Díky speciální propustné vrstvě na spodní části se voda uvolňuje postupně až ke kořenům. Vaky se osvědčily a instalovány budou i na dalších místech.
Vandalové ničí závlahové systémy