„Dohromady šest památek je možné poznat v rámci komentované prohlídky. Okruh zahrnuje šest zastávek, jimiž jsou katedrála svatého Štěpána, děkanský kostel Všech svatých, kostel svatého Jakuba, kostel Zvěstování Panny Marie a Diecézní muzeum a galerie, navštívit lze také městskou vyhlídku Kalich na budově radnice, v jejímž přízemí sídlí infocentrum," říká mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková.

Všechny památky je možné navštívit v rámci zakoupeného voucheru, nebo jednotlivě po zaplacení jednorázového vstupného do každého objektu. Motivací k návštěvě objektů je kromě zvědavosti také odměna.

Ti, kteří si zakoupí voucher, do něj mohou sbírat razítka a po absolvování minimálně poloviny okruhu si mohou vychutnat odměnu v Biskupském pivovaru U svatého Štěpána, kde k zakoupenému hlavnímu jídlu obdrží třetinku piva nebo limonády zdarma. Zvýhodněnou cenu voucheru pak mohou využít děti od 6 do 15 let, studenti, senioři a majitelé ZTP a ZTP/P.

Ředitlka Hospice sv. Štěpána Monika Marková.
Ředitelka hospicu: Za pacienty jsme najezdili již 60 tisíc kilometrů

Vstupenky lze zakoupit v městském informačním centru, v kostele Všech svatých na Mírovém náměstí a v katedrále sv. Štěpána na Dómském náměstí.

„V rolích průvodců se představí studenti historie z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kteří se na novou roli připravovali pod vedením svých pedagogů Petra Macka a Michaely Ottové," poznamenala Michálková.

A protože letošní rok zve za památkami baroka, budou na letošním okruhu novinkou pracovní listy určené pro děti, ve kterých malé návštěvníky barokními objekty provedou svatá Zdislava, hlavní patronka litoměřické diecéze, a svatý Štěpán, jemuž byla zasvěcena litoměřická katedrála.

Projekt připravila Destinační agentura České středohoří ve spolupráci se správci jednotlivých památek, Centrem cestovního ruchu Litoměřice a za podpory Biskupství litoměřického.

Zahájený byl už v loňském roce, a protože se osvědčil, je veřejnosti nabídnutý i letos. Prohlídky budou probíhat až do poloviny září.

Litoměřičtí policisté uspořádali pro důchodce akci jak si zapamatovat člověka a poté ho umět popsat, jak vypadal.
Podvodníci zkoušejí na seniory nový trik: Vydávají se za příbuzné