Víno a hudba lákají do Litoměřic každoročně desítky tisíc návštěvníků. Letos tomu nemá být jinak. Oblíbená akce nabídne kromě jídla a pití i hodiny zábavy odehrávající se na čtyřech scénách v podání několika stovek účinkujících.

„Vinobraní přinese bohatý a pestrý program na všech pódiích pro celé rodiny. Každý si najde svůj žánr a široká škála stánků naskýtá spoustu zajímavostí a pochutin k vynikajícímu burčáku a vínu nejen od místních vinařů,“ láká Věra Kmoníčková, ředitelka Městských kulturních zařízení, jež akci organizují.

Litoměřické vinobraní 2017
Kulturní tipy: Vinobraní v Litoměřicích, Zahrada Čech i běh po schodech

Jak v pátek, tak v sobotu bude na Mírovém náměstí připraven historický jarmark s desítkami stánků, souboje rytířů, středověké kejkle, bujaré tance a dobová hudba. Hlavním lákadlem pátečního večera bude zpěvačka Bára Poláková. V sobotu pak bude hlavní hvězdou programu zpěvák Richard Krajčo, který vystoupí na hlavní scéně na náměstí v 18 hodin. Bohatý program nabídne historická scéna s rytířskými turnaji nebo divadelní scéna na nádvoří Divadla K. H. Máchy. Samozřejmostí je také tradiční královský průvod, který vyjde v sobotu z hradního nádvoří.

„Litoměřice jsou krásným historickým městem. Vždy jsme tu s celou družinou velmi mile přivítáni panem purkmistrem a pány radními a velice rádi se sem každý rok vracíme,“ říká ústy Marka Tichého z agentury Gryff samotný český král a římský císař Karel IV.

Tak bavilo litoměřické vinobraní loni: 

a tak předloni: 

Na své si přijdou také nejmladší návštěvníci. Pro ně jsou přichystány pohádky a zpívání, zoo se spoustou zvířátek, malování na obličej, atrakce v ulici Máchovy schody a kolotoče na parkovišti U Hvězdárny. Sobotní program vyvrcholí ohňostrojem. I v letošním roce zůstane litoměřické vinobraní jediným vinobraním v okrese, kde je vstup zdarma.

Vratné kelímky, které si město vyzkoušelo na litoměřických pivních slavnostech, se letos na vinobraní sice zajistit nepodařilo, přesto však na návštěvníky čeká několik novinek. „Mezi ně jistě patří velký sanitární kontejner, který přinese návštěvníkům větší komfort v oblasti hygieny. Novinkou v programu je také změna času historického průvodu. Ten v předchozích letech vyrážel ve 14 hodin, letos se ale uskuteční až od 15. hodiny,“ dodává Věra Kmoníčková.

V sobotu proběhlo Roudnické vinobraní, první na severu Čech.
FOTO: První slavnosti vína a burčáku s hudbou měli v Roudnici

Vzhledem k uzavření celého historického centra Litoměřic mohou nejen návštěvníci, ale i obyvatelé města čekat dopravní komplikace. Pro majitele parkovacích karet zajistili pořadatelé místa na parkování v ulici Na Valech u okresního soudu. Pro návštěvníky je pak připraven dostatek parkovacích míst na labském nábřeží pod mostem, u mlýna, tenisových kurů a u koupaliště.

Ilustrační foto.
I přes horko a sucho bude úroda dobrá, věří vinaři na Litoměřicku