Tak jako kdysi, probíhalo v pondělí v Kozlovicích na Roudnicku česání chmele. Pivovarnická společnost Heineken tady pořádala netradiční soutěž pro sládky, zaměstnance pivovarů i veřejnost v dovednosti ručního česání chmele. Odměnou pro nejlepšího byl vyhlášen soudek piva.

„Účelem této akce je návrat k tradici a utužení týmu. Chmel, který tady dnes češeme, chceme použít do vánočního speciálu, který budou kolegové sládci vařit,“ uvedla PR manažerka společnosti Heineken Kateřina Beute.

Jak dodala, přestože všechny akce Heinekenu se točí kolem chmele, samotné česání bylo včera na programu poprvé. A to přímo u chmelnice, odkud pivovary zelené zlato odebírají.

„Úroda je v letošním roce velmi dobrá. Protože se opakují už tři úspěšné sklizně, vznikají potíže spíš s odbytem. Ten je individuální, podle toho, jak kdo má smlouvy. Mimo předem nasmlouvaného chmele cena pomalu padá dolů,“ řekl majitel chmelnice Antonín Alt.

Jak prozradil, jeho chmel tradičně poputuje do Plzně a pivovarů v Německu.