Doksany jsou místem, kde dcera krále Přemysla Otakara I. Anežka v dětství pobývala a kde byla sestrami premonstrátkami vychovávána a vzdělávána. Doksanská socha sv. Anežky České je poslední umístěnou ze 14 soch, které vytvořili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích z hořického pískovce na popud prof. Petra Piťhy v roce 2011 k osmistému výročí narození světice.

Sochy byly instalovány např. v budově Arcibiskupství pražského, v Senátu Parlamentu ČR, v Nemocnici Milosrdných sester svatého Karla Boromejského v Praze, v Myštěvsi, v Lázních Bělohradě, Jičíně, Chrudimi, Hořicích či v Hartmanicích. Autorem sochy – busty sv. Anežky, která se od včerejška nachází v románském portálu kostela Narození Panny Marie v Doksanech, je Josef Fryauf z Plzně. Sochu požehnal strahovský opat Michael Pojezdný.

Slavnosti se zúčastnil a bohoslužbu ve zdejším klášterním kostele sloužil litoměřický biskup Jan Baxant. Na některých snímcích jsou doksanské sestry premonstrátky, které sochu odhalily.