Rodinám, které musely své děti vozit do sousední Račiněvsi nebo až do Roudnice nad Labem, se tak zmenší starosti, čas i náklady.

Co je důležité, obec si na rekonstrukci čtyři roky spořila, když v uplynulých letech neuspěla s několika žádostmi na dotaci. Při dnu otevřených dveří se návštěvníci mohli prohlédnout celý objekt a porovnat na výstavce fotografií stav objektu před a v průběhu rekonstrukce.

„Potýkali jsme se s problémem deseti neumístěných dětí do předškolním zařízení, zvažovali ekonomiku provozu a vyšlo nám, že je výhodnější mít vlastní školku plně využitou, než platit jiným obcím na provoz. Tato akce byla za posledních deset let v Bříze největší. Jen vnitřní rekonstrukce stála téměř dva miliony a fasáda se zateplením dalších 780 tisíc korun. Na vybavení školy nám přispěla 80 tisíci Nadace ČEZ a společnost Rigips darovala stropní desky. Škola má budoucnost, v obci máme stále víc mladých rodin a zvyšuje se i porodnost," říká starosta Břízy Milan Drobný.

Zastupitele obce těší, že se v Bříze tolik nestaví nové rodinné domy a život se vrací spíš do rekonstruovaných usedlostí. V plánech ještě mají venkovní úpravy mateřské školy a vybavení jejího hřiště a po dokončení rekonstrukce průjezdové komunikace zajistí terénní práce kolem sousedního kulturního domu.  Starosta si pochvaluje aktivitu místních spolků, fotbalového klubu, mysliveckého sdružení, Sboru dobrovolných hasičů a občanského sdružení maminek, které připravuje akce pro děti.

„Jsem ráda, že se u nás mateřská škola otevřela, a to i přesto, že sem syn bude chodit jenom rok, ten příští by měl nastoupit do základky ve Straškově – Vodochodech. Až dosud jsem ho vozila já nebo babička až do Roudnice nad Labem, kde navštěvoval školku s výukou angličtiny. Tady ředitelka Irena Hujová přislíbila, že pokud bude zájem, pokusí se zavést kroužek angličtiny. Bylo by to príma, kdyby mohl v angličtině pokračovat," uvedla Kateřina Řiháčková.